Oplichter misbruikt naam advocaat: 'We hebben een stevig gesprek gehad'

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het scheelde niet veel of een oplichter uit het midden des lands had op zoek gemoeten naar een andere advocaat: tot twee keer toe had hij bij zijn oplichtingspraktijken de naam van zijn raadsman misbruikt.
Lees meer over
Harlingen

Diezelfde advocaat, Fer Grijmans, was er dinsdagmorgen toch bij, bij de zitting van de Leeuwarder rechtbank. „U mag blij zijn dat uw advocaat u nog bij wil staan”, merkte rechtbankvoorzitter Marc Brinksma op. Grijmans zei dat hij zijn cliënt wel degelijk had laten merken dat hij ‘ not amused ’ was dat die zijn naam had gebruikt bij zijn oplichtingspraktijken. „We hebben een stevig gesprek gehad”, aldus de raadsman.

De 55-jarige verdachte had Grijmans’ naam twee keer gebruikt: bij een Chinees restaurant in Harlingen en een tankstation in de havenstad. De man had in dezelfde periode in korte tijd meerdere slachtoffers gemaakt. Bij Hotel Stadslogement Almenum had hij overnacht en ontbeten zonder te betalen. En ook bij de Chinees en de tankbeurt betaalde hij niet. In aanloop naar zijn verblijf in Harlingen had hij in in Apeldoorn en Nieuwleusen overnacht zonder af te rekenen, in respectievelijk een hotel en een bed & breakfast.

In Sneek had hij ‘gratis’ in Stadslogement Westersingel geslapen en in Leeuwarden had hij ook getankt zonder te betalen. Hij was in een gestolen auto naar Friesland gekomen: na een proefritje had hij een Opel Adam niet teruggebracht bij een autobedrijf in Nieuwleusen. Hij had de verkoper wijsgemaakt dat hij de auto voor zijn dochter wilde kopen.

Telkens weer een smoes

Elke keer had de verdachte een smoes: als hij ergens een maaltijd nuttigde moest hij even weg om zijn laptop te halen, of zijn portemonnee, om vervolgens de benen te nemen. Hij zei dat hij in Friesland op zoek was naar zijn advocaat, maar diens kantoor kon hij niet vinden.

Het was Brinksma opgevallen dat de verdachte tot zijn veertigste een ‘normaal’ leven leidde. Hij had een goede baan en een goed inkomen. Op een gegeven moment ging het mis: het luxe leven smaakte naar meer en hij pleegde valsheid in geschrifte. Hij werd veroordeeld en moest de schade en de criminele winst terugbetalen. Die vorderingen achtervolgen hem nog steeds, omdat hij ze maar steeds niet kan voldoen. Om de cirkel te doorbreken wil hij met behulp van nazorgorganisatie Exodus Nederland aan zijn toekomst werken.

Voor officier van justitie Roelof de Graaf vormde dat geen enkel obstakel, behalve dat de officier wel wil dat de man eerst een celstraf van tien maanden uitzit. Daarbovenop eiste De Graaf vijf maanden voorwaardelijk, in combinatie met een behandeling, begeleid wonen, schuldhulpverlening en hulp bij het vinden van een dagbesteding. Grijmans stelde voor om een celstraf gelijk aan het voorarrest op te leggen, omdat anders de plek bij Exodus weg is.

De rechtbank doet op 16 maart uitspraak.

Nieuws

menu