Ongehoord Nederland laat Sinterklaas met Zwarte Pieten aankomen in Harlingen

Screenshot uit 'De traditionele intocht 2020' van ON, waarop de Nieuwe Willemshaven te zien is.

Screenshot uit 'De traditionele intocht 2020' van ON, waarop de Nieuwe Willemshaven te zien is.

Omroepvereniging Ongehoord Nederland (ON) heeft zaterdag een aankomst van Sinterklaas met Zwarte Pieten in Harlingen gepubliceerd op YouTube.
Lees meer over
Harlingen

In de dertig minuten durende uitzending is te zien hoe Sinterklaas en de nodige Zwarte Pieten van een schip stappen in de Nieuwe Willemshaven. Presentator Winfried Ballhaus staat ze daar op te wachten.

ON spreekt nadrukkelijk van ‘de traditionele intocht 2020’, waarbij het voornaamste verschil met de landelijke intocht de gelaatskleur van de Pieten is. De omroep stelt dat een groeiend aantal Nederlanders zich niet vertegenwoordigd voelt door de Nederlandse Publieke Omroep en wil een tegengeluid laten horen.

Geert Wilders

In de video is een gastrol weggelegd voor PVV-voorman Geert Wilders, die overigens niet in Harlingen is gefilmd. Wilders gaat niet uitvoerig in op de kleur, maar beaamt dat hij een ‘heel grote Zwarte Piet-fan’ is. ,,Geen Sinterklaas zonder Zwarte Piet’‘, zegt Wilders. ,,Wie draagt anders die cadeautjes?’‘

Burgemeester Roel Sluiter van Harlingen was niet op de hoogte van de opnames van ON, laat hij weten. In Harlingen reed zaterdag ook een gele cabriobus met Sinterklaas en Zwarte Pieten door de stad, maar dit was georganiseerd door het plaatselijke sinterklaascomité en stond los van ON.

De rondrit met de cabriobus was niet vooraf bij het publiek bekendgemaakt om te voorkomen dat kinderen en ouders er in coronatijd massaal op af zouden komen. ,,Het is keurig verlopen’‘, zegt Sluiter.