Ondanks zijn reuma wil Harlinger Simon van der Hoek de Atlantische Oceaan overroeien: 'Dit is mijn droom'

Een roeitocht van 6000 kilometer over de Atlantische Oceaan. Een pittige opgave voor ieder mens, en zeker voor Simon van der Hoek (57) uit Harlingen.

Simon van der Hoek oefent veel voor zijn oversteek.

Simon van der Hoek oefent veel voor zijn oversteek. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Elke dag trainen en in beweging blijven is voor Van der Hoek bijna van levensbelang. Al jarenlang lijdt hij aan reuma. Nader onderzoek in het UMC in Groningen wees uit dat hij de ziekte van Bechterew heeft, een gewrichtsaandoening.

Daarbij zijn vooral de gewrichten van rug, heupen en knieën ontstoken. ,,Als ik maar blijf bewegen, is het goed. Elke dag een stuk fietsen of even trainen op mijn professionele roeitrainer. Als ik een weekend niks doe, krijg ik een probleem.”

Zijn aandoening mag de droom van Van der Hoek niet in de weg staan. In 2022 wil hij met enkele andere roeiers de Atlantische Oceaan bedwingen. Hij wil met zijn reis geld inzamelen voor onderzoek naar zijn aandoening.

Jaren voorbereiding

De reis kost jaren voorbereiding. Niet alleen moeten de boot en het eten bekostigd worden, de roeiers moeten er ook fysiek klaar voor zijn. Vijftien jaar geleden was de Harlinger ook al bezig met het plan, maar doordat de voorbereiding werd ingekort door veranderingen in de organisatie, kon de tocht toen geen doorgang vinden.

Kortgeleden kwam Van der Hoek op Facebook een bericht tegen van de Nederlandse oceaanroeier Ralph Tuijn. Die zocht mensen die met hem een team willen vormen om samen de oversteek van Portugal naar Frans-Guyana te maken. De geboren Leeuwarder was direct enthousiast, maar moest eerst wel in overleg met zijn vrouw Greetje. ,,Zij zei dat ik mijn droom moest najagen, dus het moet nu gebeuren. Ik heb 12 jaar aan sloeproeien gedaan en aan verschillende wedstrijden meegedaan. Maar van Harlingen naar Terschelling heb je na een aantal jaar ook wel een keer gezien. Bovendien kreeg ik toen te veel last van mijn ziekte. Ik gebruikte toen nog geen medicatie.”

'Ik heb deze kwaal al jaren en heb ermee leren omgaan'

Tijdens zijn voorbereiding voor de grote reis voelt hij ook nu dat zijn gewrichten het soms zwaar hebben door de vele inspanningen, maar hij laat zich daardoor niet van de wijs brengen: ,,Ik kan wel bij de pakken neer gaan zitten, maar daar heb ik niks aan. Ik heb deze kwaal al jaren en heb ermee leren omgaan. Het trainen gaat nu goed. Dat komt mede door het medicijn dyclofenac. Dat is een ontstekingsremmer en pijnstiller. Bovendien rouleren we veel tijdens de grote reis. Ieder roeit twee uur en heeft daarna pauze.”

Van der Hoek werkt nog een flink aantal uren in de week bij Hutting Yachts in Makkum. Hij richt zich daar vooral op het inrichten van luxe schepen. In 1999 heeft hij zijn eigen werkplaats in Harlingen opgestart. Hij werkt daar vooral in opdracht voor Feadships. Hij heeft ook andere tijden gekend. Omdat er maar weinig bekend is over deze specifieke vorm van reuma, weten artsen niet goed welke medicatie goed werkt.

Twee goede doelen

,,Ik heb voor dood gelegen op de bank. Ik merkte aan mezelf dat ik niet goed reageerde op nieuwere medicijnen. Daarom ben ik daarmee gestopt.” Dyclofenac werkt voor Van der Hoek voorlopig het beste. ,,De meeste tijd voel ik nu geen pijn en kan ik op normale wijze mijn werk uitvoeren.” Het is onzeker of Van der Hoek zijn droom over vijf jaar nog kan vervullen. Het kan zomaar dat hij over een paar jaar in een rolstoel belandt.

De Harlinger wil voor twee doeleinden geld inzamelen. Niet alleen wil hij geld ophalen voor onderzoek naar het eerder ontdekken van de ziekte, maar ook naar het verloop van de aandoening.

Bijdragen aan het onderzoek kan via deze website .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen