Nieuw Waddenschip voor nationale onderzoeksvloot wordt gebouwd in Harlingen

Een impressie van de Wim Wolff. FOTO NIOZ

In de werf van Thecla Bodewes Shipyards in Harlingen wordt de komende twee jaar gewerkt aan een nieuw schip voor de nationale onderzoeksvloot van National Marine Facilities (NMF), onderdeel van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
Lees meer over
Harlingen

De vloot bestaat nu uit drie schepen, dat blijft zo, maar het nieuwe schip, de Research Vessel Wim Wolff (vernoemd naar waddenecoloog Wim Wolff), vervangt de RV Navicula, die na 40 jaar trouwe dienst op de Waddenzee en de Zeeuwse Delta af wordt geschreven. Ook de twee andere schepen van de vloot, het oceaangaande schip RV Pelagia en het kleinste schip de RV Stern, worden vervangen.

Het NWO-I, een stichting die hoort bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), heeft groen licht gegeven voor de aanbesteding. De onderzoeksschepen liggen in de haven van het NIOZ op Texel. De Wim Wolff zal vooral - net als de Navicula - op de Waddenzee, in de Delta’s en (dichtbij de kust van) de Noordzee gaan varen.

In vergelijking met de Navicula heeft de Wim Wolff grotere laboratoria en meer accommodatie aan boord. Zo zijn er meer onderzoeksmogelijkheden en is er ook de mogelijkheid voor jong talent om mee te varen en deel te nemen aan onderzoek. Het schip moet een duurzaam dieselelektrisch powermanagementsysteem en een accupakket zonder lithium krijgen, waardoor de uitstoot minimaal zal zijn.

RV Wim Wolff zal op zijn vroegst begin 2023 worden opgeleverd, waarna nog een periode met proefvaarten volgt. Vervolgens kan het in het voorjaar 2023 de werkzaamheden van RV Navicula overnemen.

Nieuws

menu