Maritieme Academie Harlingen wint Skjin Wetterpriis: een bootje geprint van opgeviste plastic troep

FOTO LC

Studenten van de Maritieme Academie Harlingen zijn winnaar van de Skjin Wetterpriis 2020. Ze kregen woensdagmiddag een 3D-geprint bootje, gemaakt van het zwerfafval dat ze vorig jaar zelf met duizend andere Friezen uit het water visten.
Lees meer over
Harlingen

Duikers, kanoërs, hengelaars, suppers, zeeverkenners. Dik duizend vrijwilligers van meer dan 50 organisaties, verenigingen en scholen in zes Friese gemeentes zochten vorig jaar naar zwerfvuil in grachten, sloten, langs de kust en de meren. Samen maakten ze maar liefst 650 kilometer aan Friese wateren schoon.

Ze deden mee aan Skjin Wetter, een opruimspektakel van de Friese Milieu Federatie (FMF), Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân en verenigingen. Editie 2020 was de vierde keer dat het werd georganiseerd en duurde in plaats van een dag een hele week.

Bootje uit de printer

Deelnemers gaven na de opruimactie door hoeveel kilometer ze hadden opgeruimd en met hoeveel mensen ze in actie waren gekomen. Onder de deelnemers is een winnaar aangewezen van de Skjin Wetterpriis.

Jeugddijkgraaf Merel Fiets en Jan van Weperen, dagelijks bestuurslid van het Wetterskip Fryslân overhandigden woensdagmiddag de Skjin Wetterprijs 2020 aan studenten van de Maritieme Academie Harlingen. Ze kregen een 3D-geprint bootje dat gemaakt is van de plastic troep die vorig jaar uit het Friese water is gevist.

Plastic soep

Met de opruimactie wordt voorkomen dat Fries zwerfafval in de zee belandt en onderdeel wordt van de plastic soep die een bedreiging vormt voor het zeeleven en de voedselketen.

Skjin Wetter 2021 wordt in de eerste week van oktober georganiseerd.

Nieuws

Meest gelezen