Man (31) uit Harlingen heeft wietplantage, pistool en harddrugs in huis: werkstraf en voorwaardelijke celstraf

Rechtbank Leeuwarden. FOTO ARODI BUITENWERF

In een woning aan de Koningin Wilhelminastraat in Harlingen stuitte de politie eind oktober 2019 op een hennepkwekerij. De 31-jarige bewoner werd aangehouden, hij moest zich maandag voor de politierechter verantwoorden.
Lees meer over
Harlingen

Naast een kwekerij met 157 planten vond de politie in de woning van de man een pistool met munitie en een voorraadje harddrugs. Behalve cocaïne, waarvan de man zei dat hij het zelf gebruikte, lag er in een kast bijna 18 gram heroïne en 1,68 gram speed. De verdachte beweerde dat hij alleen wist dat er coke in de woning was, van de andere harddrugs zou hij niets hebben geweten.

De drugs en het pistool zouden van degenen zijn die de kwekerij hadden opgebouwd. Toen hij het vuurwapen vond, had de man het in een handdoek gewikkeld en in een kast gelegd. Met de wietplantage had hij zich nauwelijks bemoeid, behalve dat hij de plantjes een paar keer per week water gaf. Hoe dat moest en wanneer precies had hij van „de anderen” gehoord.

Makkelijk beïnvloedbaar

De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt, ook daar was de verdachte van op de hoogte. De man kon het geld wel gebruiken, hij staat onder bewind en hij moet rondkomen van 50 euro per week. De reclassering vroeg zich af of de verdachte wellicht onder druk was gezet. Hij is in elk geval makkelijk beïnvloedbaar, concludeerde de reclassering.

Een training in cognitieve vaardigheden (COVA) zou volgens de reclassering geen overbodige luxe zijn. Rechter Monte van Capelle bepaalde dat de man die training moet volgen. Verder krijgt hij woonbegeleiding, wordt hij gecontroleerd op middelengebruik en mag hij geen contact hebben met degenen die de kwekerij hebben opgezet.

De man kreeg een werkstraf van 80 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Het advies van de reclassering om een geheel voorwaardelijke straf op te leggen werd door de rechter gepasseerd. „Dat soort adviezen heb ik niks aan. Met alleen maar een dankjewel komt u er niet vanaf”, aldus Van Capelle.

Nieuws

menu