Komeet afgelopen nacht goed te zien in Friesland

De komeet, gezien vanuit Harlingen. FOTO CAMJO MEDIA / JARING RISPENS

De komeet, gezien vanuit Harlingen. FOTO CAMJO MEDIA / JARING RISPENS

Zaterdag net na middernacht was laag boven de horizon een komeet zichtbaar. De komeet is de afgelopen dagen al meerdere keren op de foto gezet, maar in Friesland was dit nog niet mogelijk door de bewolking.
Lees meer over
Harlingen

Aangezien het in de nacht van zaterdag op zondag vrij helder was, bleek komeet Neowise onder meer bij Harlingen goed te zien.

De komeet viel op meerdere plekken in Nederland met het blote oog waar te nemen. Dat zegt Rijk-Jan Koppejan van de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen tegenover het AD. Op hetzelfde moment waren er ook schitterende lichtende nachtwolken aanwezig. Een hele bijzondere combinatie, aldus de meteorologen.

Een ‘blote oog komeet’ is tamelijk zeldzaam. ,,De laatste keer dat we er eentje op het noordelijk halfrond te zien kregen was in 1997 toen komeet Hale-Bopp de show stal”, aldus Koppejan. Kometen op zich zijn niet zeldzaam, maar in de meeste gevallen zijn ze alleen te zien met een telescoop.

De komeet die zich afgelopen nacht liet zien heet 2020 F3 NEOWISE en heeft een diameter van ongeveer vijf kilometer. Op 22 juli staat hij het dichtst bij de aarde.

Vuile sneeuwballen

Kometen bestaan uit ijs en rotsen en worden om die reden ook wel vuile sneeuwballen genoemd. Onder invloed van de zonnewarmte verliezen ze een deel van hun materiaal en dat veroorzaakt de lange staarten die zelfs vele miljoenen kilometers lang kunnen worden. Hoe helder een komeet wordt, is lastig te voorspellen. Ze kunnen namelijk helemaal uit elkaar vallen. De verwachting is dat deze komeet, komende week op zijn helderst is.