Inbrekers hakken gat in dak woonwinkel: twee weken cel

FOTO ANP

Samen met een 43-jarige Harlinger had een man uit Nijmegen (42) in de nacht van 29 mei 2019 geprobeerd een gat te hakken in het dak van een woonwinkel aan de Grensweg. Toen het gat te klein bleek, hadden de inbrekers met een voorhamer een ruit ingeslagen.
Lees meer over
Leeuwarden

De Harlinger is al voor de rechter geweest, vrijdag was het de beurt aan de Nijmegenaar. Hij kwam niet opdagen. De bedoeling van de inbrekers was om via het dak toegang te krijgen tot het kantoorgedeelte van het pand. De Harlinger had bij de politie in eerste instantie alles ontkend. Toen zijn DNA was ontdekt op een sigarettenpeuk op het dak, bekende de man.

Hij was de andere verdachte op straat tegengekomen. De Nijmegenaar zou tegen hem gezegd hebben dat hij “een makkelijk klusje” had. Vervolgens liep de man – in Harlingen geboren – naar de woonwinkel, waar hij op het dak klom en een bijl uit een rugzak tevoorschijn haalde. Volgens de Harlinger begon hij meteen op het dak in te hakken.

Omdat dat met het nodige kabaal gepaard ging, zou de Harlinger er vandoor zijn gegaan.

Hij moest vorig jaar november voorkomen, hij kreeg een werkstraf van 60 uur van de politierechter. De Nijmegenaar had tijdens de politieverhoren stug volgehouden dat hij niet bij de winkel was geweest en dus ook niet op het dak.

Dat er ook een peuk met zijn DNA op het dak lag, vond hij “heel vreemd”. Hij had gezegd dat hij “honderd procent” zeker niet op het dak was geweest. Rechter Klaas Bunk geloofde hem niet. Rekening houdend met het strafblad van de Nijmegenaar, legde Bunk vier weken cel op waarvan de helft voorwaardelijk. Heel veel bewijs was er niet, vond de rechter. “Maar het is wel voldoende”.

Nieuws

menu