Ina Sjerps nieuwe burgemeester Harlingen

Ina Sjerps.

Ina Sjerps wordt de nieuwe burgemeester van Harlingen. Zij volgt Roel Sluiter op, die in mei na 9 jaar de havenstad de rug toekeert.
Lees meer over
Harlingen

Sjerps (61) was in 2018 gemeentesecretaris in Rotterdam. Daarvoor was ze vijf jaar secretaris in Apeldoorn. Tot mei dit jaar was ze strategisch adviseur bij de Erasmus Universiteit in die ,,andere havenstad’’. Ze werkte ook 14 jaar voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De geboren West-Friezin zegt ,,dankbaar en vereerd’’ te zijn dat de Harlinger gemeenteraad haar aanwijst als beoogd opvolger van Sluiter. Ze noemt Harlingen de mooiste stad van Friesland. ,,Een prachtige stad. Veel ouder en monumentaler dan Rotterdam. En die prachtige ligging aan de Waddenzee, onvergelijkbaar met welke zee dan ook. De enige zeehaven van Friesland.’’

Sjerps’ ouders hadden een tulpenbollenbedrijf. Vanuit haar achtergrond neemt ze naar eigen zeggen een sterk rechtvaardigheidsgevoel mee, en een hart voor gelijkheid ongeacht sekse of sociale afkomst. ,,Sociaal-economisch ligt er in Harlingen een heel interessante opgave.’’ De strijd voor gelijkheid loopt als een rode draad door haar loopbaan.

De toekomstig burgemeester zegt gecharmeerd te zijn van het karakter van de Harlingers. ,,Dat past bij mij.’’ In de profielschets stond ,,Harlingers hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel, zijn rechtdoorzee, hebben een groot gevoel voor humor en geen schroom om te zeggen waar het op staat.’’ Voor de licht ontvlambare politiek in Harlingen deinst ze niet terug.

Sjerps voelde zich ook aangetrokken door de schaal van de gemeente. ,,Je hebt één stad en twee dorpen. Dat betekent dat je in staat bent om écht contact met de mensen te maken, en dichtbij te komen.’’

De afgelopen tijd hebben Sjerps en haar man Harlingen ,,uitgebreid’’ bezocht. Wat ze zagen beviel hen, ook al bruist de stad minder in tijden van corona en lockdowns. Het echtpaar komt samen naar de Friese havenstad; hun twee volwassen zoons wonen al zelfstandig met hun partners. ,,Maar we zoeken een huis met veel slaapkamers want we houden van logés.’’

Als de voordracht van Sjerps uiteindelijk door de koning wordt bekrachtigt, wordt Sjerps naar verwachting begin juni beëdigd.

Nieuws

menu