Hond bijt drie katten dood, baasje krijgt 60 uur werkstraf

Foto ter illustratie. FOTO SHUTTERSTOCK

De hond van een 42-jarige man uit Midlum beet in de zomer van 2019 in iets meer dan een maand tijd drie katten dood. Donderdag werd de man bij verstek door de kantonrechter in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van 30 dagen, met een proeftijd van twee jaar.
Lees meer over
Harlingen

De hond, een staffordshireterriër, was in mei en juni 2019 drie keer aan de aandacht van de eigenaar ontsnapt. En tot drie keer toe had de hond een kat te grazen genomen. De rechter haalde uit het dossier dat de hond voor veel angst en onrust zorgde bij de buurtgenoten van de man.

De eigenaar had bij de politie verklaard dat hij van één ‘aanval’ op de hoogte was, van de andere keren dat zijn hond een kat te pakken had genomen zou hij niets hebben geweten. Het jagen op katten beschouwde hij als ‘natuurlijk gedrag’ voor een hond. De man had van de politie een zogeheten gedragsaanwijzing gekregen: hij moest de hond aangelijnd houden.

Daar kon hij nog wel mee akkoord gaan, maar hij weigerde de hond te muilkorven. Hij wist dat zijn hond kon ontsnappen: het dier kon zelf deuren openen. De straf die werd opgelegd was overeenkomstig de eis van de officier van justitie. De rechter gaf de officier nog in overweging om bij een volgend bijtincident de hond door de politie in beslag te laten nemen. De verdachte is inmiddels verhuisd.

Nieuws

menu