Het historische stadhuis van Harlingen krijgt definitief geen moderne loopbruggen (en de zoektocht naar een plek voor de ambtenaren begint opnieuw)

Stadhuis Harlingen.

Stadhuis Harlingen. Foto: Catrinus van der Veen

Te gevoelig, te onpraktisch. Er komen definitief geen moderne loopbruggen naar het historische stadhuis van Harlingen.
Lees meer over
Harlingen

In oktober 2021 stuurde de gemeente nog een trots persbericht rond. Door omliggende panden op te kopen en het stadhuis te voorzien van glazen verbindingen konden alle ambtenaren worden samengebracht op één plek in het centrum. Precies wat de raadsmeerderheid wilde.

Het kostte B en W vervolgens veel moeite om de waarde van deze vrijblijvende artist’s impression af te zwakken. De Vereniging Oud Harlingen was niet blij vanwege de aantasting van het historische karakter van de binnenstad en ambtenaren van verschillende locaties voelden zich weggepropt op een zoldertje.

Nu blijkt: het had ook nooit gepast. Inmiddels lijken de plooien gladgestreken en begint de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de ambtenaren weer van voren af aan.

‘We hebben nu alle info’

Alhoewel, van voren af aan? Niet helemaal, stelt wethouder Erik de Groot. Beter dan ooit is duidelijk waar de locatie aan moet voldoen, wat de ambtenaren zelf willen en wat de inwoners verwachten. De gemeente deed er allemaal onderzoek naar. „Het is jammer dat het loopt zoals het loopt, maar we hebben nu wél alle info.”

Net als jaren geleden, heeft de gemeente voor de ambtenarenhuisvesting twee nieuwbouwlocaties op het oog. De een is de locatie langs de Westerzeedijk waar nu de gemeentewerf zit, de ander is langs de N31, tegenover de plek de Maritieme Academie aan het bouwen is. Al liggen ook andere opties open.

Verder wordt de oude raadszaal opnieuw tegen het licht gehouden. De ruimte is krap en tochtig, al blijft het uitgangspunt om de huidige functie te behouden. In februari ligt de bal weer bij de gemeenteraad.