Harlingen onderzoekt eigen gemeentejournalist. 'Denkt u echt dat inwoners met rode oortjes een advertentie van de gemeente gaan lezen?'

Een kop koffie op de perstafel in de raadszaal van Harlingen. Foto: LC

Harlingen moet desnoods iemand gaan betalen om de raadsvergaderingen te verslaan. Die oproep klonk woensdagavond op het stadhuis.
Lees meer over
Harlingen

Aanleiding was een motie van CDA, PvdA, VVD, D66 en Harlinger Belang. Daarin stond dat ‘er (bijna) geen verslaglegging of informatie in de media wordt gepubliceerd van de raadsvergaderingen.’

De partijen willen daarom onderzoeken of het mogelijk is om hiervoor bijvoorbeeld een communicatiemedewerker in te huren. Die moet de verslaggeving over de raad vervolgens ‘laten publiceren door de media’.

Rode oortjes

Als voorbeeld van een gemist nieuwsfeit noemde Sietse Zoodsma van het CDA de subsidie aan Omroep RSH, die samenwerkt met Omroep Zilt. Eind november besloot de gemeenteraad om de lokale omroep 25.000 euro toe te kennen. „En daar is geen verslaglegging van geweest.”

Met 12 tegen 3 stemmen vond de motie uiteindelijk breed gehoor. Alleen Wim Wildeboer van de Wad’n Partij toonde zich uiterst kritisch. „Denkt u echt dat de inwoners van Harlingen met rode oortjes een advertentie gaan lezen die door een communicatiemedewerker is geschreven? Dat is dus weggegooid geld.”

Voorstel

Aan de griffier nu de taak om de mogelijkheden voor ‘onafhankelijke verslaglegging’ te onderzoeken. Halverwege 2023 moet hij terugkomen naar de raad met een voorstel of keuzemogelijkheid.

Nieuws

menu