Harlingen en Spaansen zullen er samen moeten uitkomen

Zoals verwacht heeft de Hoge Raad een koopovereenkomst tussen de gemeente Harlingen en Spaansen Holding nietig verklaard.

Vervallen loodsen op het Spaansen-terrein in Harlingen.  FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Vervallen loodsen op het Spaansen-terrein in Harlingen. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

,,Gelukkig kunnen we nu een punt achter deze rechtszaak zetten en is er juridische zekerheid’’, zegt wethouder Paul Schoute. Daarmee is de kous echter nog niet lang niet af, want nu zullen gemeente en ondernemer moeten kijken hoe de zaak definitief kan worden opgelost.

Vrijdag deed de Hoge Raad uitspraak. Dat was volgens Schoute eerder dan verwacht. In juni gaf de wethouder al aan te verwachten dat het hoogste rechtsorgaan in het land tot deze conclusie zou komen omdat bij de deal sprake zou zijn van staatssteun. De procureur-generaal, adviseur van de raad, was net als het gerechtshof eerder tot die conclusie gekomen.

Alles draait om de koop in 2009 van het bijna 7 hectare grote complex aan de Kanaalweg. De grondstoffenverwerker uit Winkel wilde de activiteiten in Harlingen centreren in de Industriehaven. De gemeente zag mogelijkheden voor woningbouw op het terrein. In eerste instantie betaalde Harlingen 6,1 miljoen euro aan het bedrijf. Later zou nog 2,4 miljoen worden overgemaakt, zo was overeengekomen.

Spaansen moet de gemeente 6,5 miljoen euro terugbetalen. Harlingen op haar beurt moet het perceel in oorspronkelijke staat opleveren. Dat wordt echter lastig; de gemeente heeft enkele op het terrein staande huizen verkocht aan de bewoners.

De Hoge Raad motiveert het besluit niet. Dat is volgens Schoute jammer, omdat de zaak door veel overheden, juristen en rechtscolleges in het land nauwlettend is gevolgd. Met Spaansen zal tot een oplossing moeten worden gekomen. De voorbije maanden is indirect wel contact onderhouden, maar beide partijen wilden de uitspraak afwachten. ,,We hebben beide belang dit goed op te lossen’’, aldus Schoute.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen