Rood of zwart, in de historische binnenstad van Harlingen krijgen honderden zonnepanelen dezelfde kleur als het dak

Arno de Vries van installatiebedrijf Mensonides plaatst een dakpankleurige zonnepaneel op een dak aan het Grachtswalplein in Harlingen.

Arno de Vries van installatiebedrijf Mensonides plaatst een dakpankleurige zonnepaneel op een dak aan het Grachtswalplein in Harlingen. FOTO DE BOUWVERENIGING

Zo’n 150 huurwoningen in de historische binnenstad van Harlingen krijgen zonnepanelen op het dak. Deze week is begonnen met de aanleg.
Lees meer over
Harlingen

Opvallend is dat de kleur van de zonnecellen afhangt van de dakpannen. Zwarte daken krijgen zwarte panelen, rode daken rode panelen.

Beschermd stadsgezicht

De ingreep is mogelijk dankzij een verruiming van de welstandsregels. Sinds vorig jaar is het eenvoudiger om zonnepanelen aan te leggen binnen beschermd stadsgezicht.

Voor gebouwen van na 1945 geldt dat de panelen zelfs zichtbaar mogen zijn vanaf het straatbeeld, al moet het voorstel ook dan eerst groen licht krijgen van de welstandscommissie.

Begin deze week plaatst Mensonides Installatie de eerste gekleurde zonnepanelen op panden aan het Grachtswalplein. Woningstichting De Bouwvereniging hoopt dat de gehele klus eind maart geklaard is.

Update: dit bericht is woensdag aangevuld met een foto van de eerste ‘oranje’ zonnepanelen.