Garnalenvissers te actief op Waddenzee? 'Stemmingmakerij'

.

‘Stemmingmakerij’. Zo noemt Barbara Holierhoek het bericht van de NOS over het feit dat garnalenvissers de afgelopen jaren veel te actief waren in beschermde natuurgebieden op de Wadden- en Noordzee. Volgens de voorzitter van de vissersverenigingen Ons Belang in Harlingen en Hulp in Nood in Lauwersoog is het ‘oud nieuws’. Ook trekt ze de gebruikte techniek in twijfel.
Lees meer over
Harlingen

De NOS berichtte zaterdagochtend dat garnalenvissers de afgelopen jaren veel meer hebben gevist in beschermde natuurgebieden dan volgens hun vergunning mocht. In de Waddenzee en de Noordzeekustzone mochten ze maximaal 130.000 uur vissen, het werd zowel in 2017 als 2018 meer dan 200.000 uur.

Juist in 2019 is het bijna hele jaar door maximaal 36 uren per week gevist , deze maatregel was ingevoerd voor het herstel van het garnalenbestand in de Waddenzee en de Noordzeekustzone.

Techniek onjuist

,,De techniek die de overheid gebruikt om de uren te berekenen is onjuist”, meent Holierhoek. ,,Het systeem dat alle schepen aan boord hebben detecteert alleen of ze buiten de haven zijn of niet. Het is niet om het aantal uren bij te houden, maar die gegevens zijn wel door de NVWA gebruikt.” Later: ,,Er is al langer een conflict tussen de garnalenvissers en de overheid.”

Ook maakt het zogeheten VMS-systeem -dat staat voor Vessel Monitoring System- geen onderscheid tussen het aantal vaar- en visuren, zo meldt Holierhoek.

Nieuw systeem

Ondertussen wordt al enige tijd gewerkt aan een nieuw systeem. ,,Daarin moet van alles samenvallen. Waar gevist wordt, óf er daadwerkelijk gevist wordt en ook de hoeveelheid motorvermogen”, noemt ze als voorbeelden. ,,De uitrol daarvoor staat, als alles meezit, gepland op eind 2021.”

Daarmee wordt onder meer samengewerkt met de Waddenvereniging en andere natuurorganisaties. De reactie van de Waddenvereniging -zij pleiten voor maatregelen om de natuur te beschermen- roept dan ook enige vraagtekens op bij Holierhoek. ,,Ik snap wel waar dit bericht vandaan komt. Wij zijn ook gefrustreerd dat alles zo lang duurt, maar het helpt niet om dingen in de pers te roepen. Dat is stemmingmakerij.”

Nieuws

menu