Fries reuzenpaard is niet welkom in Harlingen. 'Past niet bij het nautische karakter van de gemeente'

Een maquette van het standbeeld. FOTO PAARD VAN FRYSLAN

Of-ie er komt is nog steeds de vraag, maar het metershoge standbeeld van een Fries paard is in ieder geval niet welkom in Harlingen. Het Friese karakter van de stalen blikvanger zou niet passen bij de maritieme inborst van de gemeente.
Lees meer over
Harlingen

Dat blijkt uit het antwoord van burgemeester en wethouders op vragen van het CDA. Die partij wilde weten of het toekomstige kunstwerk niet iets is voor Harlingen. Dit omdat de beoogde plaatsing bij de kop van de Afsluitdijk niet doorgaat.

‘Wij hebben twijfels in hoeverre een dergelijk landmark past bij de wijze hoe wij de gemeente Harlingen voor het voetlicht willen brengen. Wij denken dat het reuzenpaard (zijnde Fries paard) niet voldoende aansluit op het (nautische) karakter van de gemeente.’

Herkenningspunt

Het plan voor een 25-meter hoog Frysk hynder bestaat al een jaar of 10. Ruim een maand geleden kreeg stichting Het Paard van Fryslân opnieuw de deksel op de neus. Toen bleek dat de locatie bij het Hajé-restaurant niet paste binnen het bestemmingsplan.

Ook Harlingen denkt na over een herkenningspunt langs de N31, maar daarvoor neemt de gemeente de tijd. Er komt eerst een werkgroep, staat in de brief. ‘Wij verwachten hier in 2024 bij u als raad op terug te komen.’

Nieuws

menu