Fiasco voor Doeksen: de snelboot is op

De Koegelwieck. FOTO ARCHIEF/NEEKE SMIT

Rederij Doeksen heeft een nieuwe tegenslag te verwerken: de twee hoofdmotoren van snelboot de Koegelwieck zijn op. Er moeten nieuwe komen.
Lees meer over
Harlingen
Terschelling
Vlieland

De boot is hierdoor nog weken uit de vaart. Nieuwe hoofdmotoren liggen niet op de plank. Bovendien kosten ze veel geld; directeur Paul Melles schat de nieuwwaarde op 600.000 tot 700.000 euro.

,,Wij zijn er niet blij mee’’, zegt Melles over het majeure probleem. De Koegelwieck kampt sinds dit jaar met uitval. Het is mis sinds de twee motoren er vanwege groot onderhoud zijn uitgehaald en teruggeplaatst. Doeksen liet dit werk uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. De rederij probeert de geleden schade hierop te verhalen. Schade-experts van de verzekeraar zijn ermee bezig.

Eén van de motoren is sowieso niet meer te gebruiken, zegt Melles. Het bedrijf is op zoek naar vervangende exemplaren, nieuw of gereviseerd. Die zoektocht zal een week of zes in beslag nemen, al maakt de coronapandemie veel onzeker. Intussen kijkt Doeksen ook naar een vervangende snelboot. ,,Alle opties liggen open.’’ Daarvoor geldt hetzelfde: ,,Corona is een crime. Als ik naar Noorwegen wil moet ik tien dagen in quarantaine. Azië kom ik al helemaal niet in. Het is ontzettend lastig allemaal.’’

De uitval van de Koegelwieck heeft voor reizigers beperkte gevolgen. Na het hoogseizoen wordt de boot alleen rond de weekeinden ingezet, als sneldienst naar Vlieland. Hiervoor zet Doeksen de komende weken de andere snelboot in, de ms Tiger, die de sneldienst naar Terschelling verzorgt. Door het schuiven met vaartijden kan de Tiger tijdelijk beide routes uitvoeren.

Inframinister Cora van Nieuwenhuizen noemt de situatie ,,erg vervelend’’. De minister werd aan het jasje getrokken door de VVD-fractie in de Tweede Kamer die zich zorgen maakte. Het rijk is concessiehouder van de veerdienst.

Volgens de minister heeft de uitval van de Koegelwieck deze zomer voor beperkte problemen gezorgd. Doeksen heeft alle reizigers omgeboekt en iedereen kreeg een alternatief voor een overtocht op dezelfde dag. ,,In enkele gevallen heeft het spijtig genoeg betekend dat toeristen minder tijd op Terschelling of Vlieland hebben kunnen doorbrengen of iets langer moesten blijven.’’

Nieuws

menu