Eilandparkeren wordt veiliger en makkelijker in Harlingen

Lang parkeren in Harlingen. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Eilandreizigers kunnen vanaf 2021 online een parkeerkaart in Harlingen reserveren. De gemeente maakt in de parkeergarage ook ruimte voor fietsers.
Lees meer over
Harlingen

Met ingang van 1 januari 2021 heeft Harlingen het beheer over de voorzieningen voor het eilandparkeren voor reizigers naar Vlieland en Terschelling. Dat betekent dat er op het parkeerterrein aan de Harlingerstraatweg het nodige gaat veranderen. Ook krijgt de parkeergarage aan de Waddenpromenade een andere functie.

De gemeente wilde de plannen deze week presenteren tijdens een informatieve commissiebijeenkomst, maar zag daar wegens tijdgebrek op het laatste moment van af. In een brief aan de raad wordt alsnog een deel van de ideeën toegelicht.

Vooraf reserveren

De huidige parkeerapparatuur in de parkeergarage en de langparkeerterreinen wordt vervangen. Hierdoor kunnen reizigers thuis, voor de locaties aan de Harlingerstraatweg, parkeerplekken reserveren en vooraf betalen. De afhandeling van parkerende auto’s kan, in combinatie met meer toegangen vanaf het Skieppedykje naar Pl en P2, daardoor sneller plaatsvinden, zodat er veel minder kans op filevorming is tijdens drukke momenten. 

Auto’s die het terrein verlaten worden gedwongen rechtsaf te slaan en kunnen niet meer linksaf richting Midlum rijden. De gemeente wil daarmee gevaarlijke situaties voorkomen. Op de plek van de onlangs gesloopte kassen van de Witte Kas komen straks ook parkeerplaatsen.

Fietsenstalling

Bij de parkeergarage Waddenpromenade wordt de rijrichting aangepast. Dit moet het eenvoudiger maken voor automobilisten om uit te rijden en voorkomt schade, zoals nu vaak het geval is. De tarieven worden aangepast, waardoor het voor bezoekers aan de binnenstad aantrekkelijker wordt hier te parkeren.

Ook wordt er een fietsenstalling gemaakt, die overdag gratis toegankelijk is. In een later stadium wordt de gehele Waddenpromenade opnieuw ingericht. 

Nieuws

menu