Een reddingsbiertje voor de bruine vloot

Red de vloot. AFBEELDING BROUWDOK

Geen reddingsboei, maar een ‘reddingsbiertje’ voor de bruine vloot. Brouwdok Harlingen steekt met het Speciaal gebrouwen Red de Vloot!-bier de vloot een hart onder de riem.
Lees meer over
Harlingen

Het water staat een groot deel van de ondernemers in de traditionele zeil- en chartervaart tot aan de lippen. Door de coronapandemie zijn de inkomsten over het afgelopen seizoen minimaal. Zonder steun dreigen veel bedrijven om te vallen.

Dat mag niet gebeuren, meent Gerard Ypenga van Brouwdok Harlingen. Met zeventig schepen herbergt Harlingen de grootste chartervloot van het land. ,,De schepen horen bij Harlingen en zijn belangrijk voor de regionale economie’’, aldus Ypenga.

Het bracht hem op het idee een speciaal biertje te brouwen en de opbrengst daarvan ten goede te laten komen aan de leden van de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen. Een volle biertank van 2000 liter is goed voor zo’n 6000 flesjes.

Belang

VBZH-voorzitter Paul Scheffer overhandigde het eerste flesje Red de Vloot! vrijdag aan wethouder Paul Schoute. De bestuurder erkent het belang van de bruine zeilvaart. De sector is in Harlingen jaarlijks goed voor een omzet van ruim 10 miljoen euro. De gemeente schonk de vloot de haven- en kadegelden voor 2020 kwijt.

Volgens Schoute melden zich in Den Haag steeds meer partijen bij de het steunfonds van 15 voor varend erfgoed. Ook onbekende partijen claimen bedragen, valt hem op. ,,We moeten oppassen dat niet iedereen er een graantje van meepikt. Het is van groot belang dat we zorgen dat de vloot behouden blijft.’’ In een dergelijk noodfonds zou ook het bedrijfsleven moeten participeren, meent hij.

Financiële steun

Scheffer onderstreepte dat de sector niet eerder bij de overheid heeft aangeklopt voor financiële steun. Hij benoemde ook een risico van te traag handelen: als de schepen niet tijdig worden gekeurd, ontvallen ze voorgoed aan de vloot. Bovendien is het voor de kleinere schepen haast onmogelijk om te voldoen aan de anderhalve-metermaatregelen.

Volgens Scheffer profiteren ook veel kleinere bedrijven op de wal van de vloot, al heeft die zelf een armzalig verdienmodel. ,,Er is sprake van wederkerigheid. Als het de vloot goed gaat, gaat het andere bedrijven ook goed. Andersom is dat ook het geval.’’ Hij is blij met het initiatief van Brouwdok Harlingen en hoopt dat andere ondernemers volgen. Het speciaal beschikbaar gestelde bier is tot begin 2022 houdbaar en te bestellen via www.reddevloot.nl.

Nieuws

menu