Economisch actieplan moet armoede in Harlingen bestrijden

Het stadhuis van Harlingen. FOTO LC

Bestrijding van de armoede in Harlingen blijft een lastig probleem. Het thema overheerste woensdagavond de begrotingsvergadering.
Lees meer over
Harlingen

Harlingen blijkt volgens recent onderzoek van de Volkskrant de kansarmste gemeente voor mensen die geboren zijn in een arm gezin. Hoewel de situatie voor burgemeester en wethouders niet een geheel nieuw gegeven is, is het een pijnlijke constatering.

Wethouder Paul Schoute laat het Fries Sociaal Planbureau kijken naar mogelijke oorzaken. Wel stelt hij dat de armoede in de afgelopen jaren gemiddeld is gedaald. Diverse raadsfracties maken zich zorgen, zo bleek gisteren tijdens de begrotingsvergadering. ,,PvdA en CDA zitten al 65 jaar in het college. Wat is er toch mis gegaan’’, vroeg Tjepke van der Pol (D66).

Economisch actieplan

Schoute wil dat Harlingen zich verder ontwikkelt tot welvarende gemeente. Alleen daardoor kan de armoede worden bestreden, meent hij. ,,We hebben er hier de potentie voor. Structurele economische versterking is noodzakelijk.’’

Juist daar wringt volgens Harlinger Belang de schoen. De raad wacht al bijna drie jaar op een economisch actieplan, dat de wethouder bij de start van de raadsperiode heeft beloofd. Schoute gaf aan begin 2021 een plan te presenteren. Het wordt een gedegen plan, waarin wordt samengewerkt met buurgemeente Waadhoeke.

Harlinger Belang hekelde tevens de voorgenomen belastingverhogingen. Een verkeerd signaal in deze moeilijke coronatijd, aldus Jappie Saakstra. Wethouder Harry Boon bestreed de kritiek dat het financiële beleid onvoldoende is en dat de begroting sluitend is gemaakt door een eenmalige meevaller. ,,We hebben er altijd voor gekozen om grote investeringen met structurele middelen te financieren.’’

Nieuws

menu