Dolfijn zwemt nog steeds in haven Harlingen, maar 'het dier vangen is geen optie'

FOTO PRONEWS

De dolfijn die vorige week opdook in de haven van Harlingen zwemt hier nog steeds. Het zoogdier verkeert in „zorgelijke, maar stabiele toestand”, aldus Annemarie van den Berg, dierenverzorger bij stichting SOS Dolfijn, die zorg draagt voor het beest.
Lees meer over
Harlingen

„Zorgelijk, omdat de gewone dolfijn echt niet thuishoort in de haven van Harlingen en nu toch in zijn eentje in die haven zwemt. Stabiel, omdat hij toch actief zwemgedrag vertoont en ook blijft jagen”, vertelt Van den Berg. „Hij springt zelfs af en toe uit het water, daar moet je ook de energie maar voor hebben. Het is zeker niet zo dat hij wat aan de oppervlakte aan het dobberen is.”

Maandagmiddag werd aan SOS Dolfijn gemeld dat er een dolfijn in de haven zwom. Al de hele week monitort de stichting het beest, maar waar eerst werd gedacht dat de dolfijn uit zichzelf de haven wel snel weer zou verlaten, lijkt dat nu niet één, twee, drie het geval.

Veel kan de stichting echter niet doen: „Bijvoeren heeft geen zin, want een wilde dolfijn eet geen dode vis. En lukraak wat haringen loslaten in de haven is ook niks”, lacht Van den Berg. Er is wel genoeg vis aanwezig in de haven en er wordt ook wel degelijk ‘jaaggedrag’ waargenomen, maar of de dolfijn daarmee genoeg vis binnenkrijgt is nog maar de vraag.

Lees ook | Bekijk hier foto’s van de dolfijn in de haven van Harlingen (en ga niet zelf kijken)

‘Vangen is geen optie’

De dolfijn oogt mager, wat volgens SOS Dolfijn kan duiden op onderliggende problemen. „Maar zolang het diertje blijft zwemmen en niet begint te dobberen, is vangen geen optie. Zolang hij zwemt, is er een kans dat hij de haven uit kan zwemmen.”

Maar ook buiten de haven is de dolfijn nog niet uit de problemen. „De dolfijn zwemt doorgaans in veel diepere wateren, de kans dat hij in de Waddenzee bij laag water op een zandbank strandt is vervolgens natuurlijk ook aanzienlijk.”

De dolfijn zwemt ondertussen vooral rondjes in de haven, waarbij hij soms wisselt van havendeel. De stichting houdt het beestje ondertussen nauwlettend in de gaten. „We maken constant beeldmateriaal en vergelijken dat dan met de dag ervoor, ook controleren we de ademhaling. Dat is eigenlijk het enige wat wij nu kunnen doen en paraat staan wanneer het dier wel gered moet worden”, aldus Van den Berg.

Maatregelen rond coronavirus

Het dringende verzoek blijft om niet naar de haven te komen. In verband met de maatregelen rond het coronavirus zal de politie dan genoodzaakt zijn te handhaven, bovendien komt het de toestand van de dolfijn niet ten goede.

De hele week hielden mensen zich goed aan deze oproep, maar „gisteren hadden we eigenlijk voor het eerst dat mensen af en toe kwamen kijken. Niet in grote groepen, maar kleine plukjes mensen die even wilden kijken. Die hebben we vervolgens vriendelijk verzocht om toch huiswaarts te gaan en beelden van de dolfijn te bekijken op onze sociale media .”

Nieuws

Meest gelezen