Doeksen zuinig op nieuwe schepen: 'oudjes' doen wintervaart

FOTO LC

Rederij Doeksen haalt vanwege de winterse weersomstandigheden tijdelijk de nieuwe schepen uit de vaart. Tevens zijn avonddiensten geschrapt.
Lees meer over
Harlingen

De ‘oudjes’ moeten het dezer dagen doen voor Rederij Doeksen. De Midsland en de Friesland - nu nog even op de werf maar vanaf eind deze week inzetbaar - varen de komende dagen door de langzaam gedeeltelijk bevriezende Waddenzee. Van serieuze ijsgang is in de diepere vaargeulen weliswaar nog geen sprake, maar drijfijs kan voor hinder zorgen.

En ijs kan de romp beschadigen. Hoewel de nagelnieuwe veren Willem Barentsz en Willem de Vlamingh voorzien zijn van ijsbescherming, neemt de rederij geen risico. Naast schade kan ook de beschermende conserveringslaag worden aangetast. Om die reden varen de Midsland en Friesland, zodra deze weer van de werf komt, voorlopig op Terschelling en Vlieland.

Voorts vervallen met ingang van vandaag de avonddiensten. Rijkswaterstaat is deze week begonnen de reguliere betonning te vervangen door deels onverlichte ijssparren. Bovendien is ijsbetonning minder goed zichtbaar op de radar en de tonnen kunnen door het kruiende ijs meegenomen worden, waardoor de vaargeul niet goed meer wordt aangegeven, zegt woordvoerder Hanny Wentink namens Doeksen. ,,Omdat veiligheid voor alles gaat, schakelen wij daarom over naar een dagvaart dienstregeling.’’ Al eerder werden de sneldiensten geschrapt. Deze maatregel duurt ten minste tot 17 februari.

Nieuws

menu