De walrus is vertrokken uit Harlingen en lijkt onderweg naar Schiermonnikoog. Artsen hopen dat het dier teruggaat richting de Noordpool

De walrus in Harlingen. Foto: Catrinus van der Veen

De walrus die donderdag opdook op de oever van de Zuiderpier in de haven van Harlingen is weer vertrokken. Volgens het Zeehondencentrum in Pieterburen verliet het zeezoogdier donderdagavond de Harlingse haven. Op dat moment stond de stroming noordelijk, in de richting van Schiermonnikoog, dus de dierenartsen hopen dat het dier weer onderweg is richting de Noordpool, waar walrussen thuishoren.
Lees meer over
Harlingen

Het was voor het eerst in 23 jaar tijd dat er een walrus op de Nederlandse kust werd gezien. Het dier werd de laatste weken al opgemerkt op Schiermonnikoog en in Den Helder. Daarvoor waren er meldingen van dezelfde walrus uit Denemarken en Duitsland. De vrouwelijke walrus is herkenbaar omdat ze verwondingen aan de voorpoten heeft. Volgens dierenartsen zijn de wonden al aan het genezen. Walrussen maken wel vaker een lange tocht, maar vinden meestal de weg naar huis weer.

De politie zette donderdag de Harlingse Zuiderpier af om kijkers op een afstand te houden. Volgens deskundigen rustte de walrus daar een poosje uit van haar zwemtochten.

 

Nieuws

Meest gelezen