'Een containerramp kan zo weer gebeuren'

De regelgeving rond de containervaart is nog altijd onvoldoende om te beschermen tegen nieuwe containerrampen.

De kotter Friendship gaat helpen bij het bergen van de 800 ton afval die CleanUpXL wil opduiken.

De kotter Friendship gaat helpen bij het bergen van de 800 ton afval die CleanUpXL wil opduiken. FOTO NIELS DE VRIES

Dat zei Marijke Boonstra van Stichting de Noordzee vrijdagmiddag in Harlingen tijdens de aftrap van CleanUpXL, een project waarmee 800.000 kilo afval uit de Waddenzee en Noordzee moet worden opgedoken. Boonstra: ,,Zo’n ramp kan nog steeds gebeuren. Er is nog altijd onvoldoende beleid om de containervaart veilig te maken.’’

Containertroep

Een flink deel van het afval in het Waddengebied komt nog steeds uit de containers van MSC Zoe, die in de eerste dagen van 2019 boven de Waddeneilanden van boord vielen. De weken daarna werden de eilanden overspoeld met rommel uit die containers.

CleanUpXL is een project van de Waddenvereniging, Stichting de Noordzee, Stichting Duik de Noordzee Schoon, bergingsbedrijven BDS Harlingen en het Terschellinger Friendship Offshore en een verzameling natuur- en milieuorganisaties. De Nationale Postcodeloterij is met 1,2 miljoen euro een belangrijke financierder van het project.

Biologe Ellen Kuipers van de Waddenvereniging is verwonderd maar ook gefrustreerd over alle MSC Zoe-troep die nog altijd op de zeebodem ligt, zei ze gistermiddag in de loods van BDS. ,,Het is afschuwelijk, maar het geeft ook verbinding.’’ De 800.000 kilo afval die opgedoken wordt, wordt gerecycled maar ook gebruikt voor exposities om consumenten bewust te maken van hun eigen koopgedrag. ,,Toen ik daar in 2019 over het strand liep, zag ik dingen die ik ook in huis heb. We doen het allemaal. Maar als we niet leren van deze ramp, zijn er straks écht alleen maar verliezers’’, aldus Kuipers.

Politieke lobby

Het recyclen van al het afval zal nog wel eens een uitdaging kunnen worden, verklapte André Borsch van BDS. De rommel die hij in 2019 uit zee haalde, kon hij niet altijd kwijt bij de afvalverwerkers. ,,Die deden soms gewoon de deur dicht.’’ Waarom er geen afvalverwerker deelneemt aan het project, werd niet helemaal duidelijk.

Een deel van het project bestaat uit een politieke lobby. Daar valt nog genoeg te winnen, zegt Kuipers. ,,Betere laadlijsten die bij calamiteiten sneller beschikbaar zijn, geen plastic korreltjes of piepschuim gebruiken, de kustwacht meer middelen geven.’’

Om de CO2-uitstoot van de bergingsactiviteiten te compenseren, gaat CleanUpXL boeren stimuleren om hun grondwaterpeil te verhogen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen
Containerramp MSC Zoe