Burgerinfiltrant gaf OM inkijk in drugslijn tussen Friesland en Finland

FOTO ANP

Een criminele burgerinfiltrant bracht het Openbaar Ministerie op het spoor van de internationale drugshandel tussen Friesland en Finland. In het onderzoek zitten nog acht verdachten vast.
Lees meer over
Harlingen
Leeuwarden
Noardeast-Fryslân
Súdwest-Fryslân
Tytsjerksteradiel
Waadhoeke

Maandag 2 maart is een transport van 86 pakketten speed onderschept in Groningen op de snelweg A7, vlak voor de Duitse grens. Elk pakket was circa een kilo zwaar. Deze partij heeft een geschatte straatwaarde (in Finland) van 700.000 euro.

Bij de actiedag op 2 maart werden zo’n 170 politiemedewerkers en personeel van Defensie ingezet. Ook heeft het OM tijdens het onderzoek zicht gekregen op voorbereidingen van een transport van 300 kilo cocaïne van Zuid-Amerika naar Australië.

Daarnaast leidde een aantal in opdracht van de officier van justitie gedane drugsaankopen, zogenoemde pseudokopen, bij enkele verdachten tot het opsporen van een drugslijn tussen Friesland en Engeland en Ierland.

Criminele burgerinfiltrant als onderzoeksmiddel

Bij het onderzoek werd een criminele burgerinfiltrant gebruikt, die heeft de recherche een inkijk gegeven in het criminele milieu waar hij deel van uitmaakte. Een criminele burgerinfiltrant is doorgaans zelf actief (geweest) binnen groeperingen waar onderzoek naar wordt gedaan of staat in nauwe relatie tot criminelen. Dat maakt hem ook van waarde voor een rechercheonderzoek. Het OM meldt dat zijn veiligheid altijd voorop heeft gestaan.

Leden van motorclubs Hells Angels en Red Devils

Acht verdachten – in de leeftijd van 28 tot en met 55 jaar – zijn aangehouden in Franeker, Noardburgum, Leeuwarden, Zurich en Finland.

Enkele van deze verdachten zijn lid van zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s). Het gaat om een lid van de Hells Angels Harlingen, een lid van de Hells Angels Finland en een lid van de Red Devils in Leeuwarden. Het OM meldt dat meer aanhoudingen niet uit worden gesloten in de loop van het verdere onderzoek.

Lees ook | Leden Hells Angels aangehouden in onderzoek naar drugshandel

De Finse Hells Angel is vrijdag 20 maart overgebracht naar Nederland en is maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die beslist heeft dat de verdachte in voorlopige hechtenis blijft voor de duur van veertien dagen.

In dit onderzoek doorzocht de recherche op 2 en 11 maart panden op elf verschillende plaatsen: Franeker, Harlingen, Leeuwarden, Noardburgum, Ried, Stiens, Sumar, Warfstermolen, Warten, Westergeest en Zurich.

Vuurwapens, boksbeugels en drugs

Hierbij is beslag gelegd op vijf vuurwapens met bijbehorende munitie, boksbeugels en pepperspray. Een aantal wapens werd gevonden in een plastic tonnetje in de grond. Ook zijn bij de doorzoekingen 16 blokken hasj gevonden en ruim 300 hennepplanten, kleine handelshoeveelheden speed en gebruikershoeveelheden cocaïne, ghb en xtc en versnijdingsmiddelen die worden gebruikt bij drugsproductie. Op een van de adressen zijn de restanten aangetroffen van een ondergrondse hennepkwekerij.

Daarnaast is beslag gelegd op een woning met een woz-waarde van zo’n 350.000 euro, enkele dure horloges en drie voertuigen, waaronder een BMW met een waarde van circa 100.000 euro. Op verschillende plekken is voor bijna 100.000 euro aan contant geld aangetroffen, meest in euro’s, maar ook in Noorse en Deense kronen.

Nieuws

menu