Burgemeester moet eigenheid Harlingers koesteren

De haven van Harlingen. FOTO NIELS DE VRIES

De toon in het publieke en bestuurlijke debat in Harlingen kan soms ongemeen fel zijn. De nieuwe burgemeester moet daar goed mee om kunnen gaan.
Lees meer over
Harlingen

Over ruim een half jaar maakt de nieuwe burgemeester in Harlingen zijn of haar opwachting. De zoektocht naar de opvolger van Roel Sluiter, die in juli bekendmaakte na afloop van zijn ambtstermijn in mei 2021 te zullen stoppen, is inmiddels begonnen.

Volgende week stelt de gemeenteraad, in overleg met commissaris van de Koning Arno Brok, de profielschets vast.

De afgelopen weken hebben ruim 150 inwoners, ondernemers en andere betrokkenen aangegeven aan welke voorwaarden de nieuwe burgemeester moet voldoen. Ook de fractievoorzitters van alle politieke partijen in de gemeenteraad hebben zich reeds over het vraagstuk geborgen.

Natuurlijk moet de opvolger van Sluiter integer, onafhankelijk, stressbestendig en een verbinder zijn. Het zijn de voorspelbare eigenschappen die in iedere profielschets voor een burgemeester terugkeren. Toch menen de opstellers er verstandig aan te doen belangstellenden te wijzen op de ‘volksaard en politieke mores’ in de havenstad.

‘Harlingers hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel, zijn rechtdoorzee, hebben een groot gevoel voor humor en geen schroom om te zeggen waar het op staat’, meldt de profielschets. ‘Ook hebben Harlingers van oudsher een kritische houding tegenover het stadsbestuur. De standpunten kunnen expressief geuit worden, in vergaderingen, het college, de gemeenteraad, maar ook zeker op straat.’

De burgemeester moet zich gemakkelijk kunnen verplaatsen in de verschillende standpunten, maar partijen tevens met vaste hand bij elkaar kunnen brengen.

‘Deze nieuwe burgemeester begrijpt de eigenheid van Harlingen en zijn bewoners niet alleen, hij koestert deze ook.’

Nieuws

menu