Amok op de asielboot in Harlingen. Tien vluchtelingen van boord gestuurd binnen een dikke maand

In november stapte de eerste vluchteling aan boord. Foto Catrinus van der Veen

De River Diamond ligt nog maar een dikke maand in de haven van Harlingen. Toch zijn nu al tien vluchtelingen van boord gestuurd na het schenden van de huisregels.
Lees meer over
Harlingen

Over afkomst en aard van de vergrijpen wil Veiligheidsregio Fryslân, die de zaken op en rondom het cruiseschip coördineert, weinig kwijt. Het zou te maken hebben met het zerotolerancebeleid wat betreft alcohol, drugs en roken op de locatie voor noodopvang.

Amok

De tien asielzoekers zijn overgedragen aan opvangorganisatie COA en elders overgeplaatst. In ieder geval twee van hen zijn per ongeluk niet in Ter Apel, maar in de noodopvang in een het Drentse dorp Vries ondergebracht, meldt Dagblad van het Noorden .

Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo zei eind deze week tegen die krant dat het gaat om vluchtelingen uit Algerije. De veiligelanders intimideerden anderen en gebruikten alcohol en drugs. De burgemeester dreigde daarop het opvanghotel te sluiten.

Afspraak

Op de asielboot in Harlingen, waar op 7 november de eerste vluchtelingen arriveerden, is plek voor maximaal 170 mensen. Dat alcohol en drugs aan boord niet zijn toegestaan is afgesproken met de gemeente. Roken mag op een aangewezen plek langs de kade.

Nieuws

menu