Aluminium bol van 14 meter hoog en 45 ton zwaar krijgt een plaats in Harlingen

Het kunstwerk. Foto: Joachim de Ruijter

Harlingen krijgt er een kunstwerk bij: een aluminium ‘bol’ van 14 meter hoog en liefst 45 ton zwaar van de Amerikaanse kunstenaar Frank Stella krijgt een plek bij het parkeerterrein voor eilandtoeristen en de Tsjerk Hiddessluizen.
Lees meer over
Harlingen

De gemeente krijgt het kunstwerk, Broken Jug genaamd, in bruikleen van Stella. Het ligt nu opgeslagen op een afgesloten industrieterrein en is dus niet toegankelijk voor publiek. In eerste instantie zou ook Harlingen maar een tussenstation zijn in de reis van het kunstwerk, maar het krijgt nu dus definitief een plaats in Harlingen.

De bol lijkt op een opengewerkte honkbalhelm. Het kunstwerk is gebouwd in Cherbourg, oorspronkelijk was het voor een stadion aan zee in Miami, maar Stella was ontevreden over het resultaat en dus gingen lassers in Cherbourg ermee aan de slag. Uiteindelijk wilde Miami het kunstwerk niet meer hebben: het was veel te duur geworden. In Cherbourg wilden ze ‘m vervolgens wel houden, maar de stad kwam niet tot een akkoord met Stella.

Van Frankrijk is het toen naar Harlingen verscheept. In 2019 was Frank Stella samen met burgermeester Roel Sluiter op locatiebezoek voor het kunstwerk. In 2019 maakten we er onderstaande video over:

Frank Stella is een Amerikaanse kunstenaar die wereldwijd bekend is door zijn schilderijen, driedimensionale werken en metalen constructies. Hij heeft meerdere tentoonstellingen gehad in Museum of Modern Art en het Guggenheim in New York.

De overeenkomst met Stella is mede tot stand gekomen dankzij de onlangs overleden Joop Mulder (Sense of Place) en CIG uit Groningen. Joop Mulder haalde in 2019 Frank Stella naar Nederland om een plek te zoeken voor het kunstwerk. CIG bouwt samen met Mannen van Staal vaker driedimensionale werken voor Stella.

De gemeente verwacht dat het kunstwerk aan het eind van de zomer kan worden geplaatst als onderzoeken en vergunningenprocedures zijn afgerond.

Nieuws

menu