Algenscherm in het water voor zeestrand bij Harlingen moet strand schoon houden

De Westerzeedijk in Harlingen. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Om het zeestrand bij de Westerzeedijk in Harlingen aantrekkelijk te houden, komt er een speciaal algenscherm in het water te hangen.
Lees meer over
Harlingen

Het scherm wordt aan een drijvend ponton bevestigd en moet onder water voorkomen dat dode algen naar het strand drijven en daar blijven liggen. Op het strand hebben bezoekers veel last van de algenresten. Het maakt het stuk strand een stuk minder aantrekkelijk, ziet de gemeente Harlingen.

Daarom komt er nu een proef om de algen op te vangen in een speciaal algenscherm. Het scherm is gemaakt van geo-textiel en heeft een lengte van 150 meter. De algen blijven aan het scherm vastzitten en moeten daar na vanaf gehaald worden. Het voorkomt dat het strand vervuild raakt met dode algen.

Als de proef slaagt, zal de gemeente Harlingen overgaan tot het plaatsen van meer schermen.

Geen zeezwembad

In de havenstad is er al jaren een wens om te recreëren op het strand aan de Westerzeedijk, achter de zeedijk waarop de Stenen Man staat. Het liefst willen Harlingers ook vanaf het strand het water in duiken, maar dat is er voorlopig niet bij. Het aanleggen van een zeezwembad passeerde nog even de revue, maar ook dat blijkt vergunningstechnisch niet haalbaar.

De algenschermen worden nu geplaatst om het strand als recreatieplek wel aantrekkelijk te houden.

Het project wordt getrokken door de gemeente Harlingen. De proef kost bijna 700.000 euro. Het Waddenfonds betaalt er de helft aan mee, bijna 350.000 euro. Provincie Fryslân steekt er 140.000 euro in.

Nieuws

Meest gelezen