Samen met

Stikstofdiscussie hangt als deken over levensgrote aardbol in Lemmer

Achtste groepers van De Arke in Lemmer in gesprek met dijkgraaf Luzette Kroon en burgemeester Fred Veenstra FOTO BRENDA VAN OLPHEN

Het wereldberoemde kunstwerk Gaia hangt sinds deze week in het Woudagemaal in Lemmer. Speciaal voor de presentatie kregen leerlingen van groep 8 van IKC De Arke in Lemmer dinsdag college over de aardbol. De stikstofdiscussie bleek daarbij onvermijdbaar.
Lees meer over
Jouster Courant

Met op de achtergrond het zeven meter grote kunstwerk Gaia, kregen de leerlingen van De Arke een verdiepingscollege over het klimaat. ,,Het is heel leuk om een discussie met de kinderen te hebben”, zegt sterrenkundige Peer Zaal. ,,Maar het blijft lastig om de jeugd bij het klimaat te betrekken. Je wilt ze niet verontrusten. De boodschap is niet fijn, maar het kwartje moet wel vallen. Zij zijn de toekomst van deze aardbol.”

Meepraten

Na de les spraken dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân en burgemeester Fred Veenstra de kinderen toe. Een van de leerlingen trok de aandacht van de dijkgraaf door met Farmers Defence Force tekens te zwaaien. De jongen werd door Kroon direct aangesproken: ,,Zorg dat je aan de voorkant staat zodat je mee kunt praten zoals alle bestuurders dat doen. Blijf niet op de achterbank staan schreeuwen.”

Diezelfde jongen besloot later de woorden toe te passen en ging in discussie met burgemeester Fred Veenstra. De burgemeester weigerde de avond daarvoor in Joure een brief te tekenen waarin hij afstand van het kabinetsbeleid neemt. ,,Ik heb vertrouwen in het kabinet en dat het goed komt. Stikstof is een groot probleem dan je niet zomaar oplost.” De achtstegroeper vond het loze woorden: ,,Dat roepen jullie al twee jaar en nog steeds gebeurt er niets.”

Gaia

Het rondreizend kunstwerk Gaia is in samenwerking met Sense of Place tot en met 16 juli te zien in de machinehal van het Woudagemaal. Gaia is een grote wereldbol van de Britse kunstenaar Luke Jerram, met een doorsnede van maar liefst 7 meter. Met zijn licht, geluid en NASA-beelden van het aardoppervlak laat deze bewegende wereldbol je zien hoe de aarde er vanuit de ruimte uitziet. Wendy Gooren van Sense of Place haalde de bol naar Nederland. ,,Ik zag het verhaal voorbij komen en ik wilde het onmiddellijk naar Friesland halen.” In de voetsporen van Accadia in Leeuwarden, hangt de bol de komende tijd op honderd verschillende plekken. Gemeente De Fryske Marren kwam met het Woudagemaal op de proppen. Gooren is er blij mee: ,,Het past hier perfect.”

Gaia is tot en met 16 juli te zien in Woudagemaal. Bezoekers kunnen de aardbol tegen de reguliere toegangsprijs bekijken. Voor jeugd die dit kunstwerk komt bewonderen, ligt een onderzoekskaart en schrift klaar. Kijk voor meer informatie over Gaia in het Woudagemaal op www.woudagemaal.nl/agenda.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Jouster Courant

Nieuws

menu