Samen met

Kleindochter Eliza maakt levensboek van pake af: 'Getekend, Geurt, een mooie levensschets'

Tiete van den Brink-van Dijk en kleindochter Eliza de Waard-van den Brink met het levensboek van Geurt. Eliza laat de pagina zien waarop Geurt een fiets op zijn kin laat balanceren. FOTO SIMEON DE WAARD

Hij joeg leraren op de kast met zijn streken en als Professor Brinkini zette hij een fiets op zijn kin: de eigenzinnigheden van Geurt van den Brink pronken in zijn levensboek dat recent gedrukt is. Zoals hij zelf zei: „Ik wol graach wat neilitte, foar de bern, foar de folgjende generaasjes.”
Lees meer over
Jouster Courant

Geurt van den Brink woonde sinds 1968 in Joure en werkte 36 jaar bij Douwe Egberts. Pake Geurt begon jaren geleden vol enthousiasme aan het opschrijven van zijn levensverhaal. Het boek kwam eerst niet af, in 2012 werd hij getroffen door een interne bloeding en een herseninfarct.

Hij trok een paar jaar later zijn kleindochter Eliza de Waard-van den Brink aan de mouw en samen schreven ze verder aan het verhaal. ,,Door zijn hersenbloeding was het voor hem niet altijd makkelijk om zich te focussen op het verhaal”, vertelt Eliza. ,,Soms kreeg ik maar kleine brokjes informatie en duurde het even voordat we daar samen een logisch geheel van hadden gemaakt.”

Het schrijfproces kostte beiden veel geduld. Toen Geurt van den Brink overleed in 2016 stopte Eliza met het werken aan het boek. ,,Hij had nog wel een proefje van het boek gezien, maar het voelde voor mij niet ‘af’.” Jaren later pakte ze de draad weer op. Door ook het verhaal van haar beppe toe te voegen, is het boek compleet.

Na tijden schrijven, herschrijven en opmaken is het boek nu gedrukt. ,,Het is door mijn beppe uitgedeeld aan de kinderen en kleinkinderen, precies zoals pake het graag gewild zou hebben. Ik had nog veel meer met hem willen schrijven. Maar het is wat het is: Getekend, Geurt, een mooie levensschets . Kijk pake, je staat er zelfs mee in de krant!”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Jouster Courant

Nieuws

menu