Samen met

Kerk Haskerhorne zoekt nieuwe invulling: van gebedshuis naar expositieruimte

In de kerk in Haskerhorne zijn bruidsjurken, trouwpakken en doopjurken tentoongesteld. FOTO BRENDA VAN OLPHEN

In de kerk van Haskerhorne hangen acht bruidsjurken, vier trouwpakken en een tiental doopsjurken. De tentoonstelling is de eerste van een reeks en daarmee de nieuwe invulling van het godshuis in het dorp. Wethouder Janita Tabak opende donderdag de expositie.
Lees meer over
Jouster Courant

Karel Neelis noemt de tentoonstelling ‘een nieuwe invulling van de kerk’. Het gebedshuis wordt tegenwoordig nog nauwelijks gebruikt. ,,Alleen in de zomermaanden zijn de bankjes voor kerkdiensten gevuld. De rest van het jaar staat het gebouw leeg. Dat vind ik echt zonde”, zegt Neelis.

Een oproep in de dorpskrant leverde veel bruikbare reacties op. Willy Lolkema uit Haskerhorne zag haar kans. ,,Ik wilde al jaren iets met oude bruidsjurken doen. Het leek mij leuk om samen te werken met de bruidsboetiek in Joure, maar die stopte ermee. Toen ik deze vraag van Karel voorbij zag komen, vond ik dit het juiste moment.” Haar eigen trouwjurk is onderdeel van de tentoonstelling. Het pak van haar man staat ernaast. Dorpsgenoot Miranda Verbaas heeft zich om inrichting bekommerd. Ook haar trouwjurk staat voor een spiegel in de kerk, met de trouwfoto’s ernaast.

Alle kledingstukken komen uit de dorpen Vegelinsoord, Haskerhorne en Oudehaske. Sommige zijn honderd jaar oud, andere zijn een paar jaar geleden nog gedragen. Bij de meeste jurken en pakken is een verhaaltje te lezen. Trijntje Atsma - Stilma woont al 48 jaar tegenover de kerk, maar haar groene jurk is voor het eerst in de kerk. ,,Wij zijn in Oudehaske getrouwd”, zegt ze. ,,In 1974 hadden we vooral keuze uit gekleurde jurken. Ik wilde eigenlijk in het geel trouwen, maar aan die jurk moest zoveel worden vermaakt dat ik voor deze groene koos. Ik vind het geweldig dat de jurk nu hier hangt.”

De tentoonstelling ‘Doopjurken, Trouwjurken en Trouwpakken’ is twee weekenden te bezoeken: van 29 september tot en met 2 oktober van 10 uur tot 17 uur en van 6 oktober tot en met 9 oktober, ook van 10 tot 17 uur.

De volgende tentoonstelling staat al op stapel: Kunst uit de Kringloop volgt binnenkort.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Jouster Courant

Nieuws

menu