Samen met

Freark Ringnalda (89) schrijft veertiende boek: een ode aan het onderwijs en zijn vrouw Jessy

Freark Marten Ringnalda uit Joure heeft zijn veertiende boek geschreven FOTO BRENDA VAN OLPHEN

Freark Marten Ringnalda (89) heeft zijn leven in het boek ‘Talen naar Toen’ samengevat. Het is het veertiende boek van de Jouster die veertig jaar in het onderwijs werkte en wethouder in Haskerland en Skarsterlân was.
Lees meer over
Jouster Courant

Freark Marten Ringnalda heeft ruim veertig jaar in het onderwijs gewerkt. ,,Het is een boek over mijn werkzame leven, over hoe ik het allemaal gedaan heb en hoe ik dit heb beleefd”, vertelt hij. ,,Ik heb allerlei verhalen in het boek over de scholen waar ik heb gewerkt, maar ook verhalen over leuke en grappige dingen die we in vakanties op campings of in hotels meemaakten.”

Onderwijs

Ringnalda is geboren in Nijemirdum en kwam via Haren sinds 1959 in Joure terecht. Hij begon als onderwijzer aan een lagere school in Gauw. Het mooiste op de lagere school vond hij het leren lezen in de eerste klas ( nu groep 3). ,,De kinderen konden aan het begin van het jaar nog geen letter herkennen. Voor de kerst konden ze lezen. Dat vond ik altijd een prachtig wonder.”

In 1957 kreeg Ringnalda een aanstelling aan de toen pas opgerichte Landbouwhuishoudschool in Joure. Het werk op die school was volgens hem boeiend. ,,Collega’s konden dat niet begrijpen, maar die meiden waren vrij spontaan en konden echt wel leren. Hun ouders vonden dat ze moesten leren koken en naaien, want ze gingen toch trouwen. Een opleiding vonden ze niet zo nodig, toch zaten er hele intelligente dames bij. Die heb ik met plezier lesgegeven. Enkelen studeerden verder en werden zelf lerares op een school. Op een gegeven moment mocht ik ook Engelse les geven. De wereld ging voor ze open. De uitspraak was beter dan ik dacht, omdat ze al die Engelse liedjes kenden.”

Gemeenteraad

De Jouster werd in de jaren ’60 lid van de CHU, het latere CDA. ,,Gjin skerpslipers, mar gemoedlike lju.” Ringnalda werd voorzitter van de lokale vereniging, raadslid voor de raad van Haskerland. Van Raadslid werd hij uiteindelijk parttime wethouder van Haskerland zodat hij zijn werk als docent aan de Pedagogische Akademie (PA) Drachten kon combineren. Met de fusie van de PA-scholen van Drachten en Sneek stond de Jouster voor de keuze: of wethouderschap of bij de PA. Een parttime baan was bij de scholen niet meer mogelijk. Hij koos voor het docentschap in het onderwijs en moest helaas zijn wethouderschap laten schieten. Wel keerde hij terug als fractieleider van het CDA. Hij bleef 28 jaar Raadslid.

Burgemeester voor een avond

Na zijn pensioen werd Ringnalda opnieuw wethouder, nu voor de gemeente Skarsterlân. Het wethouderschap was in 1990 wel heel bijzonder. Burgemeester Michel Marijnen was vertrokken naar Roosendaal en de gemeente zat zonder burgervader. In overleg met commissaris van de Koningin Hans Wiegel werd het langstzittende raadslid, Freark Ringnalda, voor een avond tot burgemeester benoemd. ,,Ik kreeg de ambtsketen om en moest mezelf de eed laten afleggen. Daarna kon ik eed bij de raadsleden afnemen. Dat was heel vreemd. Ik moest mijn best doen om mijn lachen in te houden, want iedereen keek zo plechtig in mijn richting, maar ik voelde dat helemaal niet zo”.

Ode aan Jessy

‘Talen naar Toen’ gaat over zijn eigen leven, maar is eigenlijk een ode aan zijn vrouw Jessy. Het laatste hoofdstuk is aan haar gewijd. ,,We zijn 63 jaar samen geweest, waarvan 62 jaar getrouwd. Met het hoofdstuk over haar heb ik het meeste moeite gehad. Dat was niet gemakkelijk.”

Jessy Ringnalda is vorig jaar overleden. In de maanden daarvoor verloor ze haar korte termijn geheugen. ,,Ze wist nog alles van onze huwelijksreis en trouwerij, van haar studie, thuissituatie en werk, maar niet meer wat we die avond hadden gegeten. Ze zei tegen mij: ‘Do witst sa’n protte, skriuw it op’. Ik heb haar ook stukjes voorgelezen, waar ze plezier uithaalde. Dat was voor mij de stimulans om door te gaan.”

De Jouster wil zijn eigen levenslessen aan de lezer meegeven. ,,Ik vertel hoe alles in het leven kan lopen. Door positief te blijven en te bekijken komt het altijd goed, alhoewel… Ik wil laten zien wat je allemaal met je leven kunt doen. Wat je voor een ander kunt betekenen, dat het onderwijs een heel mooi vak is en dat je heel wat met de kinderen kunt bereiken. Je begeleidt ze naar volwassenheid. En wat je ook doet: doe het met humor.”

Laatste boek

‘Talen naar Toen’ is waarschijnlijk het op een na laatste boek van Ringnalda. De cirkel is voor hem ook bijna rond. Zijn eerste boek beschreef de geschiedenis van de Hervormde Kerk in Joure, zijn geloof. Het laatste boek gaat over de Doopsgezinde Kerk, het geloof van Jessy. Het boek moet in 2024 jaar verschijnen als de Jouster 91 jaar oud is. ,,Dat is een hele leeftijd, maar zo oud voel ik mij helemaal niet. Je merkt er niets van.”

Het boek ‘Talen naar Toen’ is vanaf begin oktober voor vijftien euro bij de Primera in Joure verkrijgbaar (of bij de schrijver thuis). De oplage is beperkt.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Jouster Courant

Nieuws

menu