Samen met

Een avondrestaurant voor Oekraïne in Delfstrahuizen: 'De vrouwen staan niet langer aan de zijlijn'

Op het menu staan negen verschillende Oekraïense gerechten, door de vrouwen zelf klaargemaakt. FOTO BRENDA VAN OLPHEN

Restaurant Tjongervallei in Delfstrahuizen heet deze week voor één avond Restaurant Oekraïne. Ruim honderd gasten schuiven hier donderdag aan voor traditionele Oekraïense gerechten.
Lees meer over
Jouster Courant

Samen met Anneke Hooyer vouwen de Oekraïense vrouwen de honderden dumplings dicht. De deeghapjes zijn gevuld op Oekraïense wijze. Het is een van de negen gerechten die donderdag op het menu staan. Alle gerechten zijn familierecepten. ,,De vrouwen hebben zelf gekozen wat ze klaar willen maken”, zegt Frans Heesen, eigenaar van Tjongervallei. ,,Ze komen allemaal uit een ander deel van het land. Het zijn daarmee zowel nationale als streekgerechten.”

Steungroep

Restaurant Oekraïne is in handen van Steungroep Oekraïne van de PKN-Kerk Echtenerbrug/Oosterzee. De steungroep is zes weken geleden ontstaan, nadat de eerste vluchtelingen in en om Echtenerbrug zijn gehuisvest. De kerk en de vrijwilligers betaalden in eerste instantie de hulp uit eigen zak, omdat de regelingen bij de gemeente nog niet klaar waren.

De steungroep is actief. ,,In het begin hebben wij mensen uit Oekraïne opgehaald en naar een gastgezin gebracht”, zegt Mark van Sambeek, ,,Nu zorgen we dat de vluchtelingen Nederlandse les en zwemles krijgen en voor het vervoer voor de mensen.”

Van Sambeek vindt het werk soms best complex. Mensen willen weten waar ze terechtkomen. ,,De vluchtelingen hebben veel vragen. Dat is ook logisch. Ook jij zou willen weten waar je aan toe bent. Wat helpt, zijn vaste contactpersonen voor elk gezin. Al kunnen we daar nog wel wat mensen voor gebruiken.”

Benefiet

Door acties zoals een benefietconcert, inzamelacties van basisscholen en sportverenigingen komt er wat geld in de kas. Ook voor Restaurant Oekraïne heeft Van Sambeek goede hoop. Maar hoeveel het bedrag wordt, is nog de vraag. Gasten mogen na afloop zelf bepalen wat ze de maaltijd waard vinden. Kosten zijn er nauwelijks. Restaurant Oekraïne wordt gesponsord door Restaurant Tjongervallei, Spar Echtenerbrug, Boer Bart, Gaasterlands Kruidenvarken en een bekende wijnleverancier uit de buurt.

De opbrengst gaat voor een deel naar de Oekraïense mensen in gemeente De Fryske Marren. Het andere deel is bestemd voor World Partners Oekraïne en wordt besteed aan hulp in het land zelf. Voor de vrouwen die de maaltijden klaarmaken, is het restaurant een ideale combinatie. ,,Ze willen iets voor hun landgenoten doen, maar dat kan niet. Omdat ze nu koken en actief bezig zijn, staan ze niet langer aan de zijlijn. Dit geeft ook hen een goed gevoel.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Jouster Courant

Nieuws

menu