Volg live: zweminstructeurs voor rechtbank wegens dodelijk ongeval in Lemmer

FOTO PRONEWS

Twee zwembadinstructeurs staan vandaag terecht wegens de dood van een elfjarige jongen uit Balk. Die kwam in februari vorig jaar om het leven bij een ongeluk in zwembad Ny Sudersé in Lemmer.
Lees meer over
De Fryske Marren

Het Openbaar Ministerie vervolgt het tweetal voor dood door schuld gepleegd in de uitoefening van hun beroep. De instructeurs zouden niet voldoende op de jongen hebben gelet. ,,Zij hebben niet opgemerkt dat de jongen onder water raakte en daardoor is overleden. Deze fout is hun te verwijten’’, zei een woordvoerder eerder.

Een van de verdachten, een 54-jarige man, is samen met zijn vrouw sinds 2020 exploitant van het zwembad. De andere verdachte is een 61-jarige instructrice.

Het slachtoffer, Adonay Berhe, was in het water met een groep kinderen van basisschool De Cocon, waarop kinderen van het azc in Balk en een aantal statushouders zitten. Het was de eerste keer dat de kinderen in het water waren, liet de school eerder weten.

Volgens justitie werd de jongen aangetroffen op de bodem van het instructiebad waar hij met een groep van elf kinderen van elf en twaalf jaar les kreeg. Hij werd voor het laatst gezien aan het begin van de zwemles in het instructiebad.

Aanvankelijk verdacht justitie drie instructeurs. De derde gaf een ander groepje kinderen les in het recreatiebad verderop. Hij had ,,daarom geen concrete zorgplicht ten aanzien van de jongen’’, aldus justitie. Om die reden hoeft hij niet voor de rechter te komen.­­

Nieuws

Meest gelezen