Meer neerslag dan verwacht, Woudagemaal in Lemmer blijft langer draaien

Het Ir Woudagemaal in Lemmer onder stoom

Het Ir Woudagemaal in Lemmer onder stoom Foto: Bertel Kolthof

Het historische Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer blijft langer draaien omdat de weersverwachting is verslechterd. Wetterskip Fryslân zette het gemaal zaterdag in werking en dacht dat het uiterlijk woensdagmorgen weer kon stoppen, maar heeft nu besloten dat het gemaal in elk geval tot donderdagavond blijft draaien. Het Woudagemaal maalt overtollig water uit de provincie en loost dat op het IJsselmeer.
Lees meer over
De Fryske Marren

Op donderdag en vrijdag wordt in de provincie opnieuw neerslag verwacht. Friesland is al kletsnat door de vele regen van de afgelopen weken. Veel sloten en vaarten zijn overgelopen of staan tot aan de rand toe vol. Het water in de watergangen wordt opgestuwd door de wind, terwijl er door de windrichting ook minder water kan worden gespuid op de Waddenzee. Het waterschap heeft daarom extra pompen en alle gemalen nodig om grote wateroverlast te voorkomen. Vanaf het weekeinde wordt het beter, verwacht het schap.

Het Woudagemaal uit 1920 is het grootste stoomgemaal dat ooit is gebouwd. Het gemaal is UNESCO Werelderfgoed en is bovendien het laatste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Samen met het Hooglandgemaal kan het Woudagemaal ongeveer 14 miljoen kubieke meter water per etmaal afvoeren.