Woudagemaal Vijfje zonder ceremonie in omloop

Gouden tientjes met koning Willem-Alexander mét baard. Foto Ruben May

Het speciale muntstuk van 5 euro ter ere van de honderdste verjaardag van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer wordt in stilte in omloop gebracht.
Lees meer over
De Fryske Marren

De voor vandaag geplande ceremonie in het stoomgemaal, waarbij de eerste munt zou worden geslagen door staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën en dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân, is afgeblazen. Dat is gebeurd vanwege ,,de aangescherpte coronamaatregelen en de voorbeeldfuncties van vele sprekers en genodigden’’, meldt de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM).

Het herdenkingsvijfje is wel vanaf vandaag leverbaar. Het is te bestellen bij de KNM. De munt geldt als wettig betaalmiddel. In opdracht van het ministerie van Financiën worden 60.000 stuks gelagen.

Voor verzamelaars zijn ook een zilveren variant en een gouden tientje beschikbaar. Van deze laatste zijn vandaag de eerste fysieke exemplaren geslagen, meldt de KNM. Wie nu nog zo’n verzamelmunt wil bemachtigen, vist achter het net. De 4600 zilveren en 1000 gouden verzamelmunten zijn allemaal al bij voorintekening verkocht. Dat geldt ook voor de speciale 0-eurobiljetten met de beeltenis van het Woudagemaal.

Op het Woudagemaal Vijfje is koning Willem-Alexander voor het eerst afgebeeld met baard. Achter zijn portret wappert de Friese vlag. Op de keerzijde is het stoomgemaal afgebeeld in een strak belijnd Fries landschap. De herdenkingsmunt is ontworpen door Berend Strik. Het is vandaag precies 100 jaar geleden dat het Woudagemaal werd geopend door Koningin Wilhelmina.

Nieuws

menu