Winkeldief verstopt bestrijdingsmiddel onder rok van vriendin: twee maanden cel

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Bij een tuincentrum in Rohel had een stel uit Lelystad medio mei bussen met het onkruidbestrijdingsmiddel Round Up gestolen. De vrouw had de bussen onder haar rok verborgen. Haar vriend kreeg maandag van de politierechter in Leeuwarden twee maanden celstraf opgelegd.
Lees meer over
De Fryske Marren

De 25-jarige man ontkende betrokken te zijn geweest bij de diefstal. „Ik heb niks meegenomen”, zei de man. Dat een medewerker van het tuincentrum met eigen ogen had gezien dat de verdachte de rok van zijn vriendin optilde en de bussen met het bestrijdingsmiddel daaronder had verstopt, kon volgens hem niet kloppen. De verdachte beweerde dat hij niet in de buurt was toen zijn vriendin de Round Up had gestolen.

In de auto van het stel, een BMW, werden twee grote boodschappentassen met meer bussen Round Up aangetroffen. Ook lagen er 17 snoeischaren in de auto. Die scharen had de man volgens eigen zeggen „van iemand op straat” gekocht. Hij had ze alvast ingeslagen met de bedoeling om ze op Koningsdag 2021 op de markt te verkopen.

Snoeischaren uit Emmeloord

De politie ontdekte dat de snoeischaren afkomstig waren van de Intratuin in Emmeloord. Bij het napluizen van de voorraadbestanden bleek dat er bij het tuincentrum in totaal 40 snoeischaren ontbraken. De diefstal was niet waargenomen, maar op camerabeelden was wel te zien dat de verdachte en zijn vriendin op dezelfde dag dat ze waren aangehouden bij de Intratuin in Emmeloord waren geweest.

Officier van justitie Ger Strootker oordeelde dat er voldoende bewijs was dat de man en zijn vriendin de spullen hadden gestolen. Hij eiste drie maanden cel. De rechter kwam tot de conclusie dat er voor de diefstal van de snoeischaren te weinig bewijs was. Maar er was wel sprake van heling, vond Bunk. Hij legde twee maanden cel op. Het geld dat de man bij zijn aanhouding bij zich had, beschouwde de rechter als „handelsgeld”. Het geld, zo’n 500 euro, werd verbeurd verklaard. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak van de vriendin afgedaan met een boete.

Nieuws

menu