Wielercafé VanMark in Joure na acht maanden weer open

Wielercafé VanMark in Joure is na acht maanden weer open. Foto VanMark

Slechts drie maanden is Mark Kornets’ wielercafé in Joure open voordat hij door de aangescherpte coronamaatregelen de deuren weer moet sluiten. Nu horeca zowel binnen als buiten mogelijk is, gaat VanMark ook open. Waarom heeft de koffiezaak gewacht tot de meest recente versoepelingen? En nog vier vragen aan Mark Kornet.
Lees meer over
De Fryske Marren

Terrassen zijn sinds 28 april open, maar jij hield het buitenmeubilair in de opslag. Waarom?

„Mijn droom voor VanMark is en was het verwelkomen van complete pelotons aan mijn stamtafel, een spontane espresso aan de bar of gezamenlijk juichen wanneer Mathieu van der Poel zich opnieuw naar het podium rijdt. Het gedeeltelijk heropenen van de zaak voelde voor ons als een racefiets met één wiel; tenzij je een geoefend eenwieler bent, kun je daar niet lekker op fietsen. Daarom besloten we om verdere versoepelingen af te wachten. Sinds kort mag de horeca zowel binnen als buiten weer open. We hebben vorige week woensdag eindelijk de deuren weer opengedaan om iedereen (opnieuw) te verwelkomen!”

In de horeca is een groot tekort aan personeel. Kunnen jullie het rooster rondkrijgen?

„Wij merken dat het lastig is om goed personeel te vinden. Wij willen dat de man of vrouw in de tent het verschil maakt. Uitstraling, kennis en kunde is voor ons een belangrijke prioriteit. De baristaskills zijn uiteindelijk aan ieder gemotiveerd persoon goed te leren, maar de karaktereigenschappen van de mensen die bij ons komen werken, willen we laten aansluiten bij ons concept.”

Jullie concept is koffie en wielrennen maar wat heeft dat met elkaar te maken?

„Koffie en wielrennen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op verschillende plaatsen in het land bestaan al zaken die zich profileren als wielercafés. Als wielerliefhebber bezocht ik regelmatig tijdens mijn fietstochten een van deze tentjes. Omdat in Friesland nog geen wielercafé bestond, begon het toch te kriebelen om zo iets te starten. Toen deze prachtige voormalige smederij op ons pad kwam, besloten we de sprong te wagen.”

Jullie doen ook mee aan de Twaalfstedentocht. Wat is dat precies voor initiatief?

„De tocht is gebaseerd op een idee van Rens Muller, redacteur van Bicycling . Hij is een groot liefhebber van wielrennen én schaatsen; vooral van de Elfstedentocht. De Twaalfstedentocht moedigt renners aan om in heel Nederland alle twaalf wielercafés te bezoeken. Wij vonden het een prachtig idee en wilden graag meewerken.”

Is de eerste stempel al gezet?

„De eerste doorzetter van de ruim 860 kilometer lange tocht heeft zich inmiddels gemeld. Zijn stempel van VanMark is binnen en hij is op weg om deze unieke tocht te volbrengen langs diverse wielercafés in Nederland. Ook nummer twee en drie zijn al langs geweest. Ik wil de tocht zelf ook nog fietsen. Maar ja, vindt die tijd maar eens.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Horeca