Werkstraffen voor mannen uit Lemmer die dorpsgenoot bedreigden met nepwapen in Kuinderbos

De rechtbank in Leeuwarden

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Twee mannen (21 en 26 jaar) uit Lemmer die eind september vorig jaar in het Kuinderbos in de Noordoostpolder een 16-jarige dorpsgenoot met een neppistool hebben bedreigd, zijn maandag door de politierechter veroordeeld tot forse werkstraffen.
Lees meer over
De Fryske Marren

De oudste verdachte kreeg een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Hij komt onder toezicht van de reclassering en hij moet zich laten behandelen. De 21-jarige werd zwaarder gestraft: hij moet 180 uur gratis werken. Ook aan hem werd een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd. De rechter beschouwde hem als de initiatiefnemer.

Hij had het nepwapen, een balletjespistool, meegebracht om het slachtoffer een lesje te leren. Het slachtoffer zou zich via social media negatief hebben uitgelaten over een ex-vriendin van een neef van een van de verdachten en over de 21-jarige. Op 28 september reden de mannen met het slachtoffer naar het Kuinderbos bij Kuinre. Daar aangekomen zou de 21-jarige een kopstoot hebben uitgedeeld en zou hij de jongen het wapen tegen het voorhoofd hebben gehouden.

Ook de andere verdachte had het wapen in handen gehad. Hij zou hebben gedreigd het slachtoffer „door zijn kankerkop” te schieten. Dat laatste ontkende de man, maar de rechter hield vast aan de verklaring van het slachtoffer. De jongen zou nog steeds last hebben van het voorval en kampen met slapeloosheid en paniekaanvallen. Een verzoek om schadevergoeding – 1500 euro smartengeld – werd afgewezen. De rechter oordeelde dat de claim onvoldoende was onderbouwd.