Werkstraf voor Balkster (56) die agent in zijn kruis schopte

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 56-jarige inwoner van Balk, die begin december vorig jaar in zijn eigen woning een politieagent in zijn kruis trapte, is maandag door politierechter Marco de Vries veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur.
Lees meer over
De Fryske Marren

De politie was afgekomen op een melding van een huiselijke twist. De echtgenote van de verdachte had tegen de agenten gezegd dat haar man dronken was en er niet met hem viel te communiceren. Het leek de agenten beter dat de echtgenote en de kinderen van de Balkster de nacht elders doorbrachten. Terwijl ze bezig waren de spullen van de gezinsleden te verzamelen, werd de man gevraagd om op de bank te gaan zitten.

Dat deed hij niet, ook na enige dwang bleef de man telkens opnieuw overeind komen. Volgens de agent keek de Balkster hem op een gegeven moment aan, het volgende moment voelde hij een pijnscheut in zijn edele delen. De man had de agent met kracht met zijn rechterbeen in het kruis geschopt. Dat had de andere politieman bevestigd. Volgens de verdachte hadden beide agenten gelogen. Hij zou met zijn voet een duwende beweging hebben gemaakt omdat de politieman bovenop hem sprong. „Het was een reflex, het was zelfverdediging”, aldus de verdachte. „Dat komt hard binnen”, zei officier van justitie Martin Scharenborg over de suggestie van de verdachte dat de agenten zouden hebben gelogen.

„De agenten hadden er geen belang bij om te liegen”, vervolgde de officier. Hij vond dat de Balkster voornamelijk gefocust was op zijn eigen handelen. „Wat mij opvalt bij u is een gebrek aan empathie. Deze agent heeft een trap in zijn ballen gehad. Dat doet enorm veel pijn. Dit is fysiek en psychisch misselijkmakend”. Volgens Scharenborg heeft de agent een paar dagen flink last gehad van zijn kruis.

Nieuws

menu