Werfbaas vrijgesproken in zaak Tesla-branden in Joure, zeven jaar cel voor 'handlanger'

Vlak voor het woonhuis van de curator werden de auto’s aangestoken. FOTO POLITIE

De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag een 55-jarige inwoner van Burgum veroordeeld tot zeven jaar cel voor het uitlokken van de Teslabranden. Een tweede verdachte, een 38-jarige inwoner van Goingarijp, die het Openbaar Ministerie (OM) beschouwde als het brein achter de brandstichtingen, is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.
Lees meer over
De Fryske Marren
Tytsjerksteradiel
Weststellingwerf

De Burgumer heeft in 2018 tot twee keer toe een 34-jarige inwoner van Noordwolde opdracht gegeven de Tesla van advocate Cynthia Grondsma uit Joure in brand te steken. De man uit Goingarijp was indertijd mede-eigenaar van de CMS-werf in Leeuwarden, advocate Grondsma was curator bij het faillissement van de werf.

De brandstichtingen zouden zijn bedoeld om de advocate schrik aan te jagen. De man uit Noordwolde werd ervoor opgepakt, hij werd in maart vorig jaar wegens dubbele brandstichting veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. De man had tot dan toe altijd ontkend iets met de branden te maken te hebben. Tijdens een pro-formazitting bij het gerechtshof legde hij ineens een bekennende verklaring af en wees hij de twee andere mannen aan als zijn opdrachtgevers.

Geen bewijs dat man uit Goingarijp betrokken was

Hij zou voor de eerste brand met de man uit Burgum bij de woning van de man uit Goingarijp zijn geweest – die woonde toen nog in Raard. De Burgumer was alleen naar binnen gegaan en had bij terugkomst de Noordwoldiger een geldbedrag overhandigd, een voorschot voor de eerste brand. De brandstichter had vervolgens de conclusie getrokken dat het geld afkomstig moest zijn van de Goingarijpster.

De rechtbank stelde echter dat de man niet gezien heeft wie zich in de woning bevond en dat hij ook niet heeft geweten wat zich daar heeft afgespeeld. Er was volgens de rechtbank dan ook geen bewijs dat de man uit Goingarijp betrokken is geweest bij het ‘uitlokken’ van de branden. Dat gold niet voor de man uit Burgum, de rechtbank achtte bewezen dat hij naar Joure is geweest om de auto voor de brandstichter aan te wijzen. Ook de opdracht voor de tweede brand zou door de man zijn gegeven.

Man kreeg 3000 euro voor twee branden

De rechtbank oordeelde dat ook bewezen kon worden dat hij de man uit Noordwolde heeft betaald voor beide branden, hij kreeg in totaal 3000 euro. De branden werden ‘s nachts gesticht en leverden volgens de rechtbank een levensgevaarlijke situatie op. De advocate lag met haar kinderen te slapen, Grondsma werd beide keren wakker van het autoalarm. Bij een van de branden was de voorruit van de woning al geknapt.

Het OM eiste twee weken geleden voor beide verdachten zes jaar cel. De rechtbank vond dat de eis, in het geval van de man uit Burgum, geen recht deed aan de aard en de ernst van de feiten. Dat de branden werden gesticht om een curator te intimideren en angst aan te jagen, noemde de rechtbank „een ontoelaatbare ondermijning van de rechtsstaat”.

Nieuws

menu