Wat is groen geloven? En is het begrip 'rentmeesterschap' wel gelijk het goede antwoord? Marjolein Tiemens sprak erover tijdens de Friese Kerkendag in Joure

Wat is groen geloven? En is het begrip ‘rentmeesterschap’ wel gelijk het goede antwoord? Marjolein Tiemens (1964), bioloog en oprichter van het platform GroenGeloven sprak er gisteren over tijdens de Friese Kerkendag in Joure.

 Marjolein Tiemens.

Marjolein Tiemens. Foto: Simon Bleeker Fotografie

Lees meer over
De Fryske Marren

De mensen die in de voorste banken van de Heilige Mattheüskerk zitten, giechelen wat heimelijk als ze ineens een bolletje wol in hun handen krijgen gedrukt. Het is de bedoeling dat de bol wordt doorgegeven en zo uiteindelijk helemaal wordt afgewikkeld. Hier en daar zijn er hele kleine briefjes aan het draad vastgemaakt, die de ontwikkeling van het leven op aarde laten zien. Op het eerste briefje staat wanneer de aarde is ontstaan: 4,7 miljard jaar geleden. De bol wol is 47 meter lang, vertelt Tiemens. Elke centimeter staat dus voor een miljoen jaar. Hoe verder de bol wordt afgewikkeld, hoe meer leven zich er langzaam ontvouwt. 900 miljoen jaar geleden: de eerste eencelligen in het water, 475 miljoen jaar geleden: de eerste planten op het droge. Pas helemaal op het laatste briefje staat het ontstaan van de mens.

Nieuws

Meest gelezen