Waar hebben we na de strenge lockdown zin in? In Beachclub Lemmer werd vandaag inspiratie opgedaan

In Beachclub Lemmer werd maandagmiddag al vooruitgekeken: waar hebben we straks zin in, na de strenge lockdown? Nou, een lekkere Cosmopolitan, Espresso Martini of Sex on the beach?

Eigenaar Jeroen Clephas en werknemer Lianne Bijker van Proefverlof zijn blij er even uit te zijn.

Eigenaar Jeroen Clephas en werknemer Lianne Bijker van Proefverlof zijn blij er even uit te zijn. Foto: Marco Keyzer

Cocktails maken is ook theater, doceert James Aldridge: ,,Schud die shaker boven je schouder, laat het zien! De klant komt niet alleen voor een drankje, maar ook voor jou’’.

De docent van de horecaopleiding heeft het Friesland College deze maandagmiddag verruild voor de bar van Beachclub Lemmer. Een elftal horecamensen kijkt toe hoe hij soepeltjes een Cosmopolitan in het cocktailglas schenkt.

Nieuws over lockdown

Het nieuws over de lockdown sijpelt gestaag door. Zuur als het verse limoensap dat in de cocktail verwerkt wordt: nog langer geen reuring in de cafés en restaurants.

Maar een vrijwel complete lockdown voelt wel eerlijker, zegt René Engwerda van de Beachclub. Zijn zaak is dit jaar al vijf maanden dicht geweest, memoreert hij. Het voelde alsof de horeca het enige kind van de rekening was. Gelukkig maakte de zomer veel goed, maar de stilte van nu is vreselijk.

Hoe word je een goede barista?

Hij stelde zijn etablissement graag ter beschikking, toen branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland met het plan kwam om lege horecazaken te gebruiken om het vakmanschap in de sector omhoog te brengen.

Met docenten van het Friesland College konden ondernemers en hun personeel hun kennis en vaardigheden vergroten: hoe word je een goede barista, hoe bereid je wild en hoe sta je gasten goed te woord in Duits of Engels? Er zouden deze week nog een aantal volgen, maar het is duidelijk: vandaag is voorlopig de laatste.

,,Jammer, want het is leuk om in deze tijd weer wat te leren. We hebben eigenlijk geen echte cocktails op de kaart staan, maar als ik dit zie denk ik dat we er straks wel een paar aan de kaart gaan toevoegen’’, zegt bedrijfsleider Jeroen Clephas van drink- en eetlokaal Proefverlof in Leeuwarden.

Inspiratie

Met vaste kracht Lianne Bijker is hij naar Lemmer gekomen om inspiratie op te doen. Maar ook om er eens even uit te zijn, zegt Lianne. Normaal werkt ze in de bediening, maar net als veel andere horecagelegenheden heeft ook het Proefverlof zich op afhaalmenu’s gestort.

Cocktails zijn straks niet alleen feestelijk, ze zijn ook om een andere reden interessant voor de horeca. De marge op een Cosmopolitan is veel hoger dan op een biertje, aldus Koninklijke Horeca Nederland.

Helaas, het is waarschijnlijk niks voor haar partycentrum It Dielshûs in Wommels, zegt eigenaresse Jolanda Heslinga. ,,Het is bij ons toch meer bier en wijn. Maar hier even met collega’s zijn is ook goed. Met afhaalmenu’s houd ik mijn personeel aan de slag, maar het is natuurlijk lang niet zo druk als normaal. Maar we zijn in ieder geval bezig en we laten zien dat wij het niet opgeven.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren