Vogelwacht maakt bezwaar tegen plannen voor luxueus villapark in Balk

Artist impression van het villapark in Balk. BEELD KONTOUR VASTGOED

De plannen voor een villapark aan de monding van De Luts in Balk vallen niet in goede aarde bij Vogelwacht Balk. Die maakt ertegen bezwaar.
Lees meer over
De Fryske Marren

Projectontwikkelaar Kontour Vastgoed uit Heerenveen wil aan de rand van recreatiepark Markant 43 recreatiewoningen bouwen. Het gaat om rietgedekte huizen van acht tot twaalf personen, vertelt directeur Hans van der Mijl van het vastgoedbedrijf. De huizen kosten tussen de 600.000 en 900.000 euro.

Kontour is al jaren bezig met de plannen. Een vorige ontwikkelaar had al de bedoeling om er tachtig woningen neer te zetten, maar dat vindt Van der Mijl te veel. ,,We hebben op eigen initiatief gekozen voor veel ruimte en lucht, zodat de natuur overheersend blijft. Veel water en veel groen. Er komen ook natuurlijke oevers met grassen en riet.’’

Gebrek aan visie

Tegen de plannen werd eerder al bezwaar gemaakt. De vereniging van eigenaren van het naastgelegen Markant zegt bijvoorbeeld dat het plan een gebrek aan visie van de gemeente De Fryske Marren blootlegt. Volgens Ton Tuijten die zich binnen de vereniging bezighoudt met het project is er nu een juiste balans tussen Markant, een recreatiestrandje en de huidige camping. ,, Het past heel goed bij elkaar. Het is heel complementair.’’ Als de camping straks plaatsmaakt voor het nieuwe park, is die balans volgens Tuijten verdwenen.

Het bezwaar van de Vogelwacht is pas onlangs voor het eerst naar voren gekomen. De gemeenteraad moet in september een oordeel vellen over de plannen. Volgens voorzitter Pieter Veenstra is de ecologische beoordeling die aan het voorstel van het college van B en W ten grondslag ligt ,,gedateerd en onvolledig’’. Bovendien doet het plan volgens hem afbreuk aan een van de ,,succesvolste weidevogelgebieden’’ van Friesland.

‘Bezwaarmakers wel erg laat’

Kontour-directeur Van der Mijl zegt dat alles volgens het bedrijf ,,perfect is onderzocht’’. ,,Iedereen die nu nog bezwaar maakt is wel erg laat.’’ Hij verwacht dat na goedkeuring van de plannen snel begonnen kan worden met het project. ,,Binnen twee jaar is het gerealiseerd.’’ Voor de huizen zijn nu al veel gegadigden, zegt hij.

Het plan staat op 31 augustus op de agenda van de gemeenteraad. Eigenlijk zou dat twee weken eerder zijn, maar dat werd volgens een woordvoerder van het college verplaatst, omdat de bezwaarmakers meer tijd wilden hebben.

Nieuws

menu