Voetbalvereniging Idskenhuizen 75 jaar: Familiegevoel staat voorop

De jubileumcommissie van VVI met van links naar rechts: Johan Hoekstra, Karel Hiemstra, Johannes Hoekstra en Nynke Hoekstra. Onder: Siebren Bultsma en Frans de Vries. Dagmar Bax ontbreekt op de foto. Foto MARTIJN VAN DIJK

Het jubilerende VVI uit Idskenhuizen bestaat woensdag 75 jaar. De mijlpaal is best bijzonder voor een dorp met slechts 480 inwoners. Hun geheim: „Iedereen doet het samen anders wordt het hem niet.”

Het is zwoel vrijdagavond 11 juni op het sportpark van VVI in Idskenhuizen. „Vandaag zou het jubileumfeest zijn”, mijmert Johannes Hoekstra van de jubileumcommissie. „Maar vanwege corona ging daar een streep doorheen.”

„De nieuwe data zijn al gepland”, zegt Frans de Vries, een ander commissielid opgetogen. „Op 16, 17 en 18 juni 2022 is het feest.”

Voor een buitenstaander lijkt VVI een bijzondere voetbalclub. De zaterdagvereniging telt meer leden van buiten Idskenhuizen dan uit het dorp zelf én het speelt zeer verdienstelijk tweede klasse. „Hier heerst een gemoedelijke sfeer”, legt Pieter Taconis, secretaris van VVI de kracht van de club uit. „Iedereen doet het samen anders wordt het hem niet.”

Sollicitatiebrief

Dat beaamt ook Christiaan Doorn, sinds oktober vorig jaar voorzitter van de club en inwoner van Joure. Hij streek zo’n vijftien jaar geleden neer bij VVI en is nooit meer weggegaan. „Wij vragen nooit mensen om voor ons te spelen. Spelers hebben het altijd ‘van horen zeggen’.” Toch wordt het bestuur ook wel eens verrast door de interesse van buitenaf, zegt Doorn. „Wij kregen laatst een sollicitatiebrief in de mail van iemand die graag bij VVI wilde voetballen. Dat hadden we nog nooit meegemaakt.”

Ook maatschappelijk vervult de club een belangrijke rol, legt Hoekstra uit.. „Het gaat veel verder dan alleen voetbal, het is als een familie. Als we zien dat iemand afzakt dan trekken wij diegene weer aan zijn jasje omhoog.”

Corona

Corona had veel invloed op de sociale functie van de vereniging, zegt Doorn. „Maar wij hebben snel geschakeld en van alles online georganiseerd zodat iedereen met elkaar in contact bleef.”

Bij de meeste voetbalclubs in het land daalden de ledenaantallen vanwege het stilleggen van de competitie door corona. De club uit Idskenhuizen is een positieve uitzondering. „Wij zijn redelijk stabiel gebleven”, vertelt hij.

Vrouwen belangrijk

In driekwart eeuw veranderd veel. Het tenue was eerst zwart-wit maar werd oranje-wit, de velden zijn een aantal keren verhuisd én het vrouwenvoetbal kreeg een vaste plek. Die laatste verandering is een hele goede geweest, zegt het gezelschap. „De dames hebben zo’n positieve invloed op de club”, vertelt Taconis. „Ze zijn heel ondernemend, organiseren feestjes en zitten in verschillende commissies.” Daar zijn wij heel blij mee, zegt hij.

Op de vraag waar de club over 25 jaar staat, blijft het lang stil. „Het gaat nu harstikke goed”, zegt de voorzitter. „We hebben al vijftien jaar de wind in de rug. We hopen dat te behouden.” De club wil in de toekomst vooral de jeugd bij de vereniging blijven betrekken. Twintigers Nynke Hoekstra en Dagmar Bax van de jubileumcommissie geven in ieder geval het goede voorbeeld.

Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Voetbal