Vergunning voor brandweerboothuis aan de Tsjûkemar bij het gemaal van Echten

Archieffoto van het gemaal van Echten. Erachter ligt de Tsjûkemar. FOTO JAN DE VRIES

Het college van burgemeester en wethouders van De Fryske Marren staat achter het plan voor een brandweerboothuis aan de oever van de Tsjûkemar bij het gemaal van Echten.

Veiligheidsregio Fryslân wil een brandweervaartuig dat nu nog in Lemmer ligt, verplaatsen naar Echten, zo blijkt uit het plan. ‘Op deze wijze wordt er een betere dekking op de Tsjûkemar verkregen.’ De boot komt standaard in het water te liggen, zodat ze snel kan uitrukken naar het meer en de aangrenzende wateren.

Negatief oordeel Hûs en Hiem

Al in 2018 was het college positief over een principeverzoek van de veiligheidsregio. ‘Uit stedenbouwkundig oogpunt’ vond het college wel van belang dat het boothuis door een restauratiearchitect werd ontworpen ‘vanwege de plaatsing in de nabijheid van het monumentale gemaal’, aldus het toenmalig besluit.

Inmiddels ligt er een ontwerp, maar de gemeentelijk welstandsadviseur Hûs en Hiem gaf onlangs een negatief oordeel. Die commissie vindt dat het boothuis ‘in de invloedssfeer’ van het monumentale gemaal wordt geplaatst en beschouwde het plan daarom ‘als monumentenaanvraag’. Volgens de commissie komt het ‘solitaire karakter’ van het gemaal onder druk te staan. Bovendien doorbreekt het ‘de landschappelijke contour en karakteristiek van het meer’.

College: voldoende afstand tot gemaal

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ziet geen ‘noemenswaardige verstoringen voor het monument en de cultuurhistorische waarden optreden’. In een ambtelijk advies volgt het college de rijksdienst.

In tegenstelling tot het besluit uit 2018 stelt het college dit keer niet dat het ‘in de nabijheid’ van het monumentale gemaal is, maar ‘op een ruime afstand van circa 50 meter’. ,,50 meter is ‘in de nabijheid’, maar er is ‘voldoende ruime afstand’ om verstoringen voor het monument te voorkomen’’, laat een woordvoerder weten.

Voor het boothuis is toestemming nodig van de gemeenteraad. Die bespreekt het plan maandagavond. Twee weken later volgt waarschijnlijk een beslissing.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren