Verdachte poging verkrachting in café Lemmer ontkent met klem

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Met een bierflesje sloeg een medewerkster van een café in Lemmer volgens het Openbaar Ministerie in de nacht van 16 op 17 juni een man van zich af die haar wilde verkrachten. De man ontkende dat vrijdag in de rechtbank.

De vrouw wilde na 2 uur afsluiten en schoonmaken, vertelde ze de politie. De laatste klanten, enkele Duitsers, waren net weg. Op de valreep kwam een Roemeense man (30), die ze eerder in het café had gezien, nog even binnen. Hij stelde voor een glas cola met haar te drinken, verklaarde de vrouw, maar daar voelde ze niets voor. Ze liep weg en merkte dat hij haar volgde. Vervolgens zou hij geprobeerd hebben om haar te zoenen, maar toen de medewerkster duidelijk maakte daar niet van gediend te zijn leek hij even afstand te houden.

Ze verklaarde dat hij opnieuw een poging waagde toen ze een appeltaart in de koelcel wilde zetten. Ze stelde dat er een worsteling plaatsgevonden had waarbij hij haar tegen een deur drukte en probeerde haar te verkrachten. ,,It’s gonna happen’’, zou hij een paar keer geroepen hebben. Ze pakte een flesje Hertog Jan-bier en sloeg dat achterover op zijn hoofd. Vervolgens droop de man af, hevig bloedend. De politie, die vrij snel ter plekke was, volgde het bloedspoor door Lemmer en kwam uit bij een woning aan de Nieuweburen. Daar troffen ze de verdachte aan in zijn slaapkamer, met pleisters op zijn hoofd.

De Roemeen zei vrijdag in tranen dat de hoofdwond veroorzaakt was door twee andere gasten die hem bij de bar zouden hebben aangevallen omdat hij hen niet wilde trakteren. Ze zouden hem allebei met een bierfles op het hoofd hebben geslagen. Hij had de vrouw alleen even vastgehouden als schild, uit zelfverdediging. Toch werd niet aan de bar maar in de koelcel een kapot bierflesje gevonden. Ook trof de politie daar de bril van de verdachte en bloedsporen die wezen op een worsteling. Dna-materiaal van de verdachte bleef achter in de hals van het slachtoffer.

Een arts concludeerde dat haar letsel - vooral schaafwonden - paste bij de verklaring die ze had afgelegd. Allemaal feiten die volgens officier van justitie Eelco Jepkema het verhaal van de vrouw bevestigen, terwijl er voor het scenario van de verdachte geen bewijzen zijn. ,,Zijn verklaring is volstrekt niet aannemelijk geworden.’’ Jepkema eiste 2 jaar cel. Daarbij woog hij ook mee dat de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden had genomen.

De uitspraak volgt 20 december.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren