Verdachte Tesla-branden Joure bekent en noemt namen opdrachtgevers bij gerechtshof

Vlak voor het woonhuis van de curator werden de auto’s aangestoken. FOTO POLITIE

Een 33-jarige inwoner van Noordwolde heeft bekend dat hij in 2018 tweemaal de Tesla van een curator in Joure in brand heeft gestoken. Hij noemde zelfs de namen van zijn opdrachtgevers.
Lees meer over
De Fryske Marren
Weststellingwerf

Tot nu toe ontkende de Noordwoldiger steevast dat hij de auto’s van Cynthia Grondsma in brand heeft gestoken. Voor het gerechtshof kwam hij donderdagmiddag totaal onverwachts tot zijn bekentenis. Grondsma was destijds curator van de CMS-werf in Leeuwarden. Een van de beide werfbazen en een handlanger gaven hem de opdracht tot brandstichting.

De rechtbank vermoedde al dat het om ‘een gerichte actie’ ging. Voor het hof noemde de verdachte alsnog de namen van zijn opdrachtgevers. Hij beschreef tot in detail hoe hij de auto’s in brand had gestoken.

Tweede keer op pad gestuurd

Dat was tot twee keer toe met olie en benzine gebeurd. Toen na de eerste keer in de media de suggestie werd gewekt dat de brand mogelijk een gevolg was van een technisch defect, werd hij naar eigen zeggen opnieuw op pad gestuurd om nogmaals de (nieuwe) Tesla van de advocate in brand te steken. ,,Het moest wel zo overkomen dat het niet echt een technisch mankement was”, aldus de verdachte. Hij zou achteraf te horen hebben gekregen dat hij het goed had gedaan.

,,Ik denk dat het hun ging om angst aan te jagen”, antwoordde de Noordwoldiger op de vraag van voorzitter Willem Foppen wat de bedoeling was van de brandstichtingen. Hij zou niet hebben geweten dat de auto van een advocate was. De opdrachtgevers zouden alleen hebben gezegd dat ze ruzie met iemand hadden. ,,De bedoeling was een klein brandje”, aldus de verdachte. Hij had als beloning tweemaal 1500 euro gekregen. Van het geld was hij op vakantie gegaan en hij had er ‘mooie dingen’ van gekocht.

Achteraf had hij spijt. ,,Komt dat uit uw mond of uit uw hart?”, wilde Foppen weten. ,,Uit mijn hart”, antwoordde de verdachte. ,,Ik heb spijt dat ik hun in gevaar heb gebracht.” Bij beide branden stonden de auto’s pal voor bij de woning van de advocate. Grondsma werd beide keren wakker van het auto-alarm, zij en haar twee kinderen lagen al in bed.

‘Ik ben gebruikt’

De Noordwoldiger werd in maart van dit jaar door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. Tot dan toe had hij altijd ontkend iets met de brandstichtingen te maken te hebben. Dat hij nu ineens 180 graden is gedraaid heeft volgens hem te maken met de manier waarop hij door zijn opdrachtgevers is behandeld. Hij had wel wat – financiële – ondersteuning verwacht. ,,Ik ben gewoon gebruikt, ik heb niks meer gehoord van die mensen. Ik heb gebeld en brieven gestuurd, ze storten niks, ze doen niks”.

Hij wil opnieuw naar het Pieter Baan Centrum (PBC) voor psychologisch onderzoek. De rechtbank stuurde hem ook naar het PBC, maar hij had nergens aan meegewerkt, hij zag geen heil in een behandeling. Ook dat is veranderd, hij wil best behandeld worden, maar dan niet in het kader van een gedwongen tbs-behandeling.

De ‘lichtere’ vorm van tbs – tbs met voorwaarden – of een gemaximeerde tbs, met een maximum van vier jaar, ziet hij wel zitten. ,,Ik heb wel wat behandeling nodig, ik ben beïnvloedbaar”, aldus de Noordwoldiger. Omdat er na de bekentenis sprake is van een ander delictscenario honoreerde het hof het verzoek en gaat de verdachte voor de tweede keer naar het PBC.

Extra onderzoek

Ook het verzoek van advocaat Peter Bonthuis, om te onderzoeken of het in brand steken van een elektrische auto andere vormen van gevaar oplevert dan bij een auto met verbrandingsmotor, werd toegewezen. Misschien wel de meest prangende vraag van de middag, of hij wilde meewerken aan een hernieuwd politieonderzoek naar de brandstichtingen, beantwoordde de Noordwoldiger bevestigend.

Het Openbaar Ministerie laat weten met interesse te hebben geluisterd naar de verklaringen van de Noordwoldiger en zich te beraden op verder onderzoek.

Nieuws

menu