Twaalf verdachten ‘carbidbom’ Joure melden zich bij politie

Schade aan Hotel Anne-Klare in Joure nadat een carbidkanon in de straat was afgeschoten. FOTO DE VRIES MEDIA

De twaalf daders van de carbidexplosie, die oudejaarsavond een ravage aanrichtte in en om hotel Anne-Klare in Joure, hebben zich vanmiddag bij de politie gemeld.
Lees meer over
De Fryske Marren

Het gaat om twaalf mensen die door de politie meteen zijn aangehouden. Hoteleigenaar Ardi Anker was vrijdagmiddag op het politiebureau in Joure om aangifte te doen. Daar hoorde hij dat alle verdachten zich inmiddels zelf hadden aangegeven.

,,Ik heb de daders overtuigd zich te melden’’, zegt Anker. Hij riep kort na de ontploffing van de giertank met carbid, die oudejaarsavond om 22.09 plaatsvond, in video’s op sociale media mensen op mee te helpen de daders op te sporen.

Op videobeelden, gemaakt met de camera van de elektronische deurbel aan het tegenovergelegen woonhuis van Ardi en Anne-Klare Anker, was de opvallende giertank duidelijk te zien. Anker zegt een dubbel gevoel te hebben van de aanhouding van de daders. ,,Het was een aanslag, maar niet op ons gericht. Het zijn gewoon jonge gasten die iets stoms hebben gedaan.’’

De explosie richtte grote schade aan. Ramen van het hotel sneuvelden, dakpannen van het woonhuis van Anker raakten los en honderdvijftig meter verderop werden alle bloempotten uit de vensterbank van een balkon geblazen.

Nieuws

menu